Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
L'evangeli de Judes

Un papir de mil set-cents anys

Deixeble predilecte

La versió de la Bíblia


dijous, 13 d'abril de 2006
A la tradició cristiana la figura de Judes Iscariot va lligada a la traïció, a la deslleialtat envers Jesús, fundador del cristianisme. No així a l'anomenat evangeli de Judes, un text que acaba de veure la llum i que capgira aquesta interpretació mil·lenària, per tal com presenta l'apòstol com un simple executor dels designis del Messies.

En efecte, el document difereix completament de la visió llegada pels evangelis canònics: segons Mateu, Marc, Lluc i Joan, car sosté que, lliurant Jesús a les autoritats, Judes no va fer sinó complir la voluntat del mestre.

L'evangeli de Judes, anònim a despit del nom, és un manuscrit antiquíssim, en copte, l'antiga llengua egípcia, i inclòs en un còdex de seixanta-sis pàgines que comprèn més texts. Pot ésser l'única còpia d'un original grec perdut que, segons que hom creu, van escriure un grup de seguidors del gnosticisme, conjunt de creences heterodoxes dels primers segles del cristianisme.

Així ho indica, si més no, la National Geographic Society, institució nord-americana que ha capitanejat la labor d'autenticació, conservació i traducció del còdex. En aquesta labor, hi han pres part historiadors, científics i biblistes.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Religió.

Un papir de mil set-cents anys


+ La restauració ha durat cinc anys.
En concret, parlem d'un manuscrit de papir que té devers mil set-cents anys, descobert els anys 1970 al desert d'Egipte, prop de la localitat d'al-Minya. Conservat intacte, de primer va passar a Europa i, després, als Estats Units, però durant setze anys va guardar-se en una caixa de cabals de Long Island (Nova York, EUA), ço que el va malmetre molt. No va ésser fins el 2001 que va començar la labor de restauració i traducció, tasca ingent que ha demanat de confegir gairebé un miler de fragments. El Museu Copte del Caire, capital d'Egipte, guardarà permanentment el papir.

Deixeble predilecte


+ 'Santa Cena', de Leonardo da Vinci.
L'evangeli de Judes comprèn vint-i-sis pàgines, que comencen amb aquestes paraules: 'El relat secret de la revelació que Jesús va fer a Judes Iscariot, tres dies abans de celebrar la pasqua'. En aquest text, Judes hi és presentat com el deixeble capaç d'atènyer la veritat (els misteris del regne, tal com s'hi diu), l'apòstol predilecte que superarà tots els altres, puix que sacrificarà l'home encarnat per Jesús, que, això no obstant, li anuncia també que serà maleït per les generacions advenidores.

La versió de la Bíblia


+ 'El bes de Judes', de Giotto.
Ben altrament, al Nou Testament, als quatre evangelis concretament, Judes hi apareix com el deixeble traïdor, que lliura el mestre a les autoritats jueves per trenta monedes de plata. El fet preludia la passió de Jesús, condemnat per les autoritats romanes a morir crucificat. La traïdoria menarà Judes, corsecat pel penediment, a la mort.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La restauració de l'evangeli de Judes, que ha durat cinc anys, ha permès de recompondre més del 80% del text.
  • A l'evangeli segons Mateu, l'anunci de la traïció mou Judes a demanar: 'No sóc pas jo, rabí?', a la qual cosa Jesús respon: 'Tu ho has dit'.
  • La referència més antiga a un evangeli de Judes data del 180 aC i va anar a càrrec del bisbe de Lió, sant Ireneu.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Preguntes i respostes sobre l'evangeli de Judes.
Àudio sobre la descoberta.
Cop d'ull al document.
Un glossari.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua