Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Combatre el racisme al futbol

Implicació europea

Com combatre'l

La força de l'educació


dilluns, 6 de març de 2006
Hi ha qui sosté que la reacció del jugador camerunès Samuel Eto'o als crits racistes que va haver de suportar durant el partit de lliga entre el Reial Saragossa i el FC Barcelona marca un punt d'inflexió en el combat contra el racisme als estadis de futbol. Veritat o no, el cas és que l'intent del jugador blaugrana d'abandonar el terreny de joc ha tingut un gran ressò als mitjans de comunicació, d'aquí i de fora.

Recordem que Eto'o, distingit enguany com el millor futbolista de l'Àfrica i el tercer del món, va decidir de no anar-se'n del camp, de seguir el consell de l'entrenador del Barça, Frank Rijkaard, que li va dir que guanyar el partit era l'única manera de plantar cara als insults racistes d'una part de la graderia de la Romareda.

Uns insults pels quals el club aragonès haurà de pagar nou mil euros, imposats pel Comitè de Competició de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), en una sanció qualificada de poc severa, o, per dir-ho d'una altra manera, de poc dissuasiva (segons els estatuts d'aquesta federació, la sanció màxima per comportaments racistes o xenòfobs és de divuit mil euros).

Sancions pecuniàries a banda, consignem que, ara fa un any, els ens futbolístics espanyols van signar un protocol de més de trenta punts per a combatre la xacra del racisme.
  • ! Actualització el 06/03/2006 a les 06:00

Implicació europea


+ La segona conferència europea Units contra el Racisme es va fer a Barcelona.
Amb igual propòsit el passat mes de febrer es va fer a Barcelona la segona conferència europea Units contra el Racisme, organitzada per la UEFA, màxim òrgan de govern del futbol a Europa, en col·laboració amb la RFEF, la xarxa Futbol Contra el Racisme a Europa (FARE) i el FC Barcelona, en qualitat d'amfitrió; la reunió va renovellar el compromís en la lluita contra el racisme i va dilucidar formes de discriminació altres, com l'homofòbia.

Com combatre'l


+ 25 de febrer. Eto'o intenta anar-se'n del camp pels crits racistes.
Naturalment, aquest compromís concerneix tothom, des d'organismes rectors del futbol fins a clubs, jugadors i entrenadors; i, no cal ni dir-ho, també els afeccionats, la majoria d'espectadors que acudeixen als estadis a gaudir del futbol i que no comparteixen gens ni mica les manifestacions i les actituds de signe racista. Aquesta majoria té el poder d'aïllar i de fer callar les minories intolerants.

La força de l'educació


+ Logotip de la xarxa Futbol Contra el Racisme a Europa.
És clar que aquesta implicació del públic serà més ferma com més assumits tingui valors universals com la tolerància i la igualtat. I és aquí que l'educació té un paper cabdal, sobretot entre la jovenalla: i no sols per a combatre el racisme, dintre el futbol i la societat en general, sinó també per a combatre qualsevulla altra mena de discriminació.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • En cas d'ofenses o conductes racistes o xenòfobes, el protocol espanyol contra el racisme al futbol atorga a l'àrbitre la potestat de suspendre el partit.
  • 'Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i de consciència, i cal que es comportin amb esperit de fraternitat' (article 1 de la Declaració Universal dels Drets Humans).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Què estableix l’article 125 bis dels estatuts de la Federació Espanyola de Futbol?
I també...
  • Una valoració negativa dels resultats del combat contra el racisme al futbol espanyol.
  • Declaració del Parlament Europeu contra el racisme al futbol.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua