Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Mahoma

Joventut

Profeta

Unificador del poble àrab


dilluns, 13 de febrer de 2006
Les caricatures de Mahoma aparegudes en alguns diaris europeus han desfermat, aquests últims dies, protestes irades en alguns països de majoria musulmana i, alhora, han atiat el debat sobre els límits de la llibertat d'expressió. A les ratlles següents parlarem del fundador de l'islam, la segona religió amb més fidels del món.

Els musulmans creuen que Mahoma, que va viure fa uns mil quatre-cents anys, és el profeta que Al·là ('Déu' en àrab) va escollir per revelar-li la seva voluntat, consignada a l'Alcorà, llibre sagrat dels musulmans.

L'islam proclama, doncs, l'existència d'un sol déu, igual que el judaisme i el cristianisme, religions, totes tres, monoteistes i amb arrels comunes. Pensem que la fe islàmica reconeix els patriarques i profetes bíblics i atorga a Jesús el paper de profeta, bé que considera Mahoma l'últim dels profetes, el darrer missatger de Déu i el més important, tal com subratlla la fórmula: 'No hi ha més déu que Al·là, i Mahoma és el seu profeta'.

Aquesta professió de fe és un dels pilars de l'islam, és a dir, un dels cinc preceptes bàsics del creient musulmà; el dejuni del ramadà, el pelegrinatge a la Meca, l'almoina i la pregària són els altres quatre.

Veiem, doncs, que Mahoma ocupa un paper molt important en la fe islàmica, i que la seva vida inspira musulmans de tot el món.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Religió.

Joventut


+ A vint-i-cinc anys, Mahoma va entrar en el negoci caravaner.
Mahoma va néixer pels volts de l'any 570 a la Meca (Aràbia), que ja aleshores era un centre comercial i de pelegrinatge. Familiaritzat de jove amb la vida dels mercaders, devers els vint-i-cinc anys va entrar en el negoci caravaner de Hadiga, vídua d'uns quaranta anys i de bona posició social, amb qui va casar-se. Ara, Mahoma, que en els afers comercials s'havia distingit per la seva honestedat, era un home d'esperit, a qui desplaïen el materialisme i la idolatria que observava entre els àrabs, aleshores politeistes (creien en més d'un déu).

Profeta


+ Mapa de la península aràbiga.
La tradició diu que Mahoma va tenir la primera revelació l'any 610, en una aparició de l'àngel Gabriel. Tres anys més tard, el 613, el profeta començava a predicar a la Meca, on el seu missatge no va agradar gens a les elits. Tan poc els va agradar, que Mahoma i els seus seguidors, gent de condició humil, hagueren de fugir a Yatrib, on les ensenyances del profeta van guanyar molts adeptes, fins al punt que aquesta ciutat passà a dir-se 'Medina', val a dir, 'Ciutat del Profeta'. L'emigració de Mahoma a Yatrib (622), anomenada 'hègira', assenyala el punt de partença de la història islàmica.

Unificador del poble àrab


+ La Ka'ba, al centre de la gran mesquita de la Meca.
Mahoma pretenia unificar les tribus àrabs amb l'islam, cosa que implicava atreure els habitants de la Meca. A partir del 624 van succeir-se els conflictes bèl·lics, que no van culminar fins el 630, amb l'entrada de Mahoma a la seva ciutat nadiua, sense gairebé gens d'oposició. El fet va afavorir encara més la difusió de la doctrina islàmica, que, el 632, any de la mort de Mahoma, s'havia estès a gairebé tota la península aràbiga. L'islam va expandir-se moltíssim durant els decennis següents, i, a la primeria del segle VIII, va atènyer la Península Ibèrica.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • A la Bíblia, l'arcàngel Gabriel, mitjancer de la revelació divina a Mahoma en la tradició islàmica, anuncia a Maria el naixement de Jesús.
  • L'Umma, la comunitat de creients musulmans, és integrada per dos grans corrents: el sunnita, majoritari, i el xiïta.
  • Mahoma és una adaptació de l'àrab 'Muhàmad'. Però la forma catalana antiga era Mafumet (a vegades escrit, també, Mafomet).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Article enciclopèdic sobre Mahoma.
Nota biogràfica del missatger d'Al·là.
Tomb virtual per la civilització musulmana.
Mapa de l'islam al món, n'indica la distribució sunnita i xiïta.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua