|
|
|
> El vi escumós català > Qüestió de noms > Varietats de raïm i de xampany > El Penedès i Sant Sadurní d'Anoia dimecres, 4 de gener de 2006
El xampany és un vi escumós elaborat amb una barreja de varietats de raïm determinades i seguint un procediment desenvolupat a la regió francesa de la Champagne (Xampanya, en la forma catalanitzada).
De totes maneres, el primer vi escumós a comercialitzar-se, devers la primera meitat del segle XVI, era originari de Limós (Llenguadoc, Occitània). Però és a la Champagne que la producció d'aquest vi va perfeccionar-se en alt grau, gràcies als seus ceps i al famós mètode que s'hi va desenvolupar ('la méthode champenoise'). I d'aquí ve la denominació d'origen 'Champagne'.
El vi escumós catalàEl segle XIX unes quantes famílies de Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès) començaren a estudiar el mètode d'elaborar vi escumós que s'aplicava a la Xampanya, i el 1872, no gaires anys abans que la plaga de la fil·loxera no devastés les vinyes del país, Josep Raventós i Fatjó, de can Codorniu, nissaga de gran tradició vitivinícola, va envasar les primeres tres mil ampolles de vi escumós. Així començava la pròspera indústria del vi escumós al nostre país.
Qüestió de noms
+ L'ús, al nostre país, del terme 'champagne' fou impugnat pels productors francesos.
El vi escumós produït al nostre país es comercialitzava, si més no la millor part, sota el nom de 'champagne', ús impugnat pels productors francesos, per usurpació de denominació d'origen. Com a alternativa comercial els productors van optar pel gal·licisme 'cava', que ja es feia servir per designar els cellers d'aquest vi escumós, terme que s'ha volgut imposar, contra el 'xampany' tradicional, fins i tot en l'ús extracomercial dels parlants.
Varietats de raïm i de xampanyEn l'elaboració del vi escumós del nostre país es fan servir, principalment, les varietats de raïm blanc macabeu, xarel·lo i parellada. Ara, el cava rosat se sol fer tant amb pinot noir i trepat, com amb garnatxa i monestrell. Segons el grau de concentració de sucre, el xampany (champagne i cava) es classifica, de menys a més, en 'brut nature', extrabrut, brut, extrasec, sec, semisec i dolç.
El Penedès i Sant Sadurní d'AnoiaEl Penedès ha tingut, de sempre, unes terres i un clima molt propicis al conreu de la vinya, i de fet s'hi produeix més del 95% del vi escumós del nostre país. D'aquest percentatge elevadíssim, el 75% correspon a Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès), bressol del nostre vi escumós i seu d'un gran nombre de productors, que en fan la capital del sector.
|
Investiga
> Les exportacions de cava durant el 2004.
I també...
- Diagrama del procediment de fabricació del xampany.
- 'Contra champagne, cava, contra cava, xampany', un article de Ramon Barnils.
- Què en sabeu, de la plaga de la fil·loxera de la segona meitat del segle XIX?
- La verema, segons l'escriptor Josep Pla.
Portada |
Europa Press |
El Punt |
La premsa |
Especials |
Diari de l'escola |
LesFinances.info |
Editorials |
Mail obert |
Els blocs |
Lletres
Tecnologia i ciència | Solidaritat | Cap de 7mana | Campus | El 9 | Presència | Fòrums | Enquestes | Xat | Correu
Traductor | Edicions en Pdf | Wap-pda | Biblioteca | Lletra més grossa
Tecnologia i ciència | Solidaritat | Cap de 7mana | Campus | El 9 | Presència | Fòrums | Enquestes | Xat | Correu
Traductor | Edicions en Pdf | Wap-pda | Biblioteca | Lletra més grossa
Què és VilaWeb? Publicitat Mapa web Contacte | Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. |