Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
L'Escolania de Montserrat

El cor

La formació musical

Els Blauets de Lluc


dimarts, 20 de desembre de 2005
L'escolania adscrita al monestir de Montserrat és una institució educativa i musical de minyons cantaires. La història d'aquesta escolania és molt llarga: documents del segle XIII n'avalen l'existència, ço que en fa una de les escoles de música més antigues d'Europa.

Durant tots aquests segles l'Escolania de Montserrat ha format músics i professors de molta vàlua, cosa que n'ha consolidat el prestigi, i aquests quatre últims decennis ha atès una gran projecció internacional, amb actuacions a molts racons del país, a la resta d'Europa i a tot el món: des d'Alemanya al Canadà, passant per Israel i el Japó...

En aquesta projecció internacional, hi ha tingut un paper molt notable el monjo i músic urgellenc Ireneu Segarra i Malla, mort el 19 de novembre proppassat, que va dirigir l'Escolania de Montserrat una quarantena llarga d'anys, del 1953 al 1997. El pare Ireneu Segarra es va destacar en la composició i la pedagogia musicals: fou capdavanter de la composició de música litúrgica i va idear el mètode de cant 'La veu del nen cantor' i el d'ensenyament musical 'El meu llibre de música', adreçat a les escoles.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Música.

El cor


+ El cor canta diàriament a la basílica del monestir.
Actualment l'Escolania de Montserrat és formada per una cinquantena d'escolans de cor, o de cant, que tenen de nou anys a catorze. Provinents del Principat i, també, de la resta del país, resideixen al monestir, bé que, els que són de la vora, poden fer nit a casa (enguany s'ha suprimit l'internat obligatori). Per a ingressar al cor, que canta diàriament a la basílica del monestir, es valoren aspectes com la veu, el llenguatge musical, el rendiment escolar i la sociabilitat.

La formació musical


+ El pare Ireneu Segarra va dirigir l'Escolania del 1953 al 1997.
Durant els quatre anys que sojornen al monestir, els escolans fan els estudis que els pertoca per edat, igual que a qualsevulla altra escola, però, a més a més, reben una extraordinària formació musical: llenguatge musical, cant coral, estudi de dos instruments: el piano i un d'elecció lliure (violí, flauta travessera, trompeta...).

Els Blauets de Lluc


+ Els Blauets de Lluc daten del 1531.
Al nostre país encara n'hi ha una altra, d'escolania de renom i tradició: els Blauets de Lluc, integrada pels anomenats nins blauets, o, simplement, blauets, pel color de la sotana. Instituïda el 1531, seguint el model de l'escolania montserratina, forma part del santuari de Lluc, centre espiritual, cultural i cívic de Mallorca, situat al municipi d'Escorca, a redós de la serra de Tramuntana.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Cada any, per Santa Cecília (22 de novembre), patrona dels músics, els escolans de Montserrat, d'acord amb una tradició d'origen medieval, elegeixen entre els companys el bisbetó, que farà de bisbe durant tot el dia de Sant Nicolau (6 de desembre), patró dels infants i de l'Escolania.
  • Enguany els Blauets de Lluc han obert les portes a les nenes, però sense règim d'internat (que és optatiu per als nens).
  • El monestir de Santa Maria de Montserrat ja va preparant el mil·lenari de la fundació, que s'escaurà l'any 2025. I és que el monestir fou erigit per Oliba, el gran abat de Ripoll i de Cuixà i bisbe de Vic, el 1025.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Apunt biogràfic del pare Ireneu Segarra.
Preguntes i respostes sobre el cor de veus blanques de Montserrat.
El Virolai, amb lletra de Jacint Verdaguer, himne montserratí i cívic.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua