Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Rembrandt a la Pedrera

El gravat

Rembrandt...

...i la seva obra pictòrica


dijous, 8 de desembre de 2005
'Rembrandt. La llum de l'ombra' és el títol de l'exposició temporal oferta a l'edifici gaudinià de la Pedrera, seu de la Fundació Caixa Catalunya, i centrada en la faceta de gravador del gran artista neerlandès Rembrandt (1606-1669). La mostra, inaugurada el 29 de novembre proppassat, es perllongarà fins a les darreries de febrer de l'any vinent.

En concret, l'exposició comprèn un centenar de gravats de Rembrandt (en va fer uns tres-cents), representats en cent quaranta estampes, provinents de les biblioteques nacionals de França i d'Espanya.

Una selecció, doncs, força il·lustrativa de qui és considerat un dels millors gravadors de tots els temps, amb obres tals com 'Rembrandt amb ulls d'esperitat', 'L'estampa dels cent florins', 'Les tres creus' i 'Ecce Homo'. L'exposició defineix, igualment, la temàtica tractada per l'autor: retrats, paisatges, motius bíblics, nus...

Amb 'Rembrandt. La llum de l'ombra', visitable de franc, la Fundació Caixa Catalunya s'anticipa a les celebracions del quart centenari del dibuixant, gravador i pintor, que s'escaurà l'any vinent.
  • ! Actualització el 14/12/2005 a les 08:00

El gravat


+ 'Els tres arbres'. Gravat de Rembrandt.
Durant el segle XV, amb el desenvolupament de la fabricació del paper, afavorit per la invenció de la impremta, Europa assisteix a la florida de l'art del gravat, consistent a cisellar sobre unes planxes de metall o de fusta un dibuix, amb el propòsit últim d'aconseguir-ne un exemplar o més sobre paper, mercès a la tinta dipositada als solcs cisellats. Rembrandt va excel·lir en aquest art, practicat també amb mestria per grans artistes de l'edat moderna i de l'edat contemporània: A. Dürer, F. Goya, H. Matisse, P. Picasso, J. Miró...

Rembrandt...


+ Autoretrat de l'artista neerlandès.
Rembrandt Harmenszoon van Rijn, conegut, simplement, per Rembrandt, és una de les figures cabdals de l'art europeu. Nat el 1606 a la ciutat de Leiden (Països Baixos), va abandonar els estudis a la seva ciutat nadiua per dedicar-se enterament a l'activitat artística, en què aviat va despuntar. Traslladat, el 1631, a Amsterdam, va rebre molts encàrrecs d'una societat burgesa enriquida pel comerç d'ultramar, i va atènyer molta fama i reconeixement, avalat per un gran nombre de deixebles. A partir del 1642, coincidint amb la mort de la seva dona Saskia (que el pintor havia pres de model en força obres), Rembrandt va entrar en una etapa marcada per les dificultats econòmiques i per un treball artístic menys del gust de l'època (el Barroc), però que, al capdavall, va acréixer encara més la seva figura.

...i la seva obra pictòrica


+ 'Ronda de nit', una de les pintures més cèlebres de Rembrandt.
Bé que gravador i dibuixant excepcional, la fama de Rembrandt és deguda, sobretot, a la seva faceta pictòrica, caracteritzada per la riquesa de colors i el gran domini del clar-obscur, estil basat en els contrasts de llum i ombra. Entre les seves obres més cèlebres i reeixides hi ha 'Sant Pau a la presó', 'La lliçó d'anatomia del doctor Nicolaes Tulp', 'Ronda de nit', 'Aristòtil contemplant el bust d'Homer', 'Els síndics del gremi de drapers', i un seguit de retrats.

MATERIALS

  • 'Rembrandt. La llum de l'ombra'
    Format:Web
    Nota explicativa d'aquesta exposició, a la web de la Fundació Caixa Catalunya.
  • La Pedrera educació
    Format:Web
    Pàgina educativa d'aquesta mateixa fundació.
  • Rembrandt's Etchings
    Format:Web
    Gravats de Rembrandt, aplegats per temes.
  • Miró Llull
    Format:Web
    Pàgina del pintor, gravador i poeta mallorquí Josep Maria Miró i Llull, amb informació del gravat: història, tècnica i l'estampa a Mallorca.
  • Rembrandt
    Format:Web
    Apunt biogràfic i obres, breument comentades.
  • Rembrandt 400
    Format:Web
    Pàgina commemorativa del quatre-centè aniversari del seu naixement.
  • Rembrandt House Museum
    Format:Web
    Pàgina d'aquesta institució d'Amsterdam.

QUE HO SABIES?

  • Rembrandt va fer una vuitantena d'autoretrats, comptant-hi pintures, dibuixos i gravats.
  • També va aplegar una col·lecció copiosa d'art i d'antiguitats, que es va veure obligat a subhastar, juntament amb casa seva, per poder pagar els deutes que havia contret (sense aconseguir-ho, al capdavall).
  • 'Rembrandt. La llum de l'ombra' inclou activitats vàries, entre les quals una per a instruir els menuts en l'art del gravat. Aquesta activitat es farà en dies puntuals dels mesos de gener i febrer.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Gravats de Rembrandt: retrats.
Una selecció d'estampes de paisatges.
Apunt històric del gravat.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua