|
|
|
> L'oliver, arbre mil·lenari > La collita de les olives > L'oli d'oliva, base de la cuina mediterrània dimecres, 7 de desembre de 2005
Pels volts de Santa Caterina, que s'escau el 25 de novembre, a les terres de secà del país és tradicional que comenci la collita de les olives, que fan un oli de primera. Així ho testimonia la dita popular 'per Santa Caterina l'oli és a l'oliva'.
Enguany, emperò, no hi haurà pas una oliada. La collita serà, en general, magra, per causa de la secada, una de les més greus d'aquests últims decennis: com que no va ploure quan tocava, sobretot durant la primavera, se n'ha perdut una bona part, pèrdua que varia, naturalment, d'una contrada a una altra. Sigui com sigui, algunes poblacions ja han fet la fira o festa de l'oli, i unes altres la faran les setmanes i els mesos propvinents, amb rostades populars, tasts de l'oli nou, demostracions de la manera tradicional de collir les olives i de fer-ne oli al trull... Aquest últim cap de setmana, per exemple, s'han fet festes olieres a la Fatarella (Terra Alta) i a Belianes (Urgell), a la vall del Corb.
L'oliver, arbre mil·lenariL'oliver, o olivera o oliu, com també se'n diu, és un arbre originari de la regió mediterrània, on és molt conreat des de qui-sap-lo. Presenta un tronc gruixut i torçat, una capçada ampla i brancuda i un fullatge espès, assossegat, unes vegades, i enfuriat, unes altres, per causa de les ventades. És un arbre dur, resistent, adaptat a una terra seca, de pluges irregulars i a deshora, que conviu amb l'home des de temps immemorial, i que, tal vegada per això, hom va convertir en símbol de la pau.
La collita de les olivesA les nostres terres l'oliva, el fruit de l'oliver, es cull tradicionalment de novembre a gener, de Santa Caterina a Sant Sebastià (20 de gener), aproximadament. Això, si és any d'oliada, si la terra ha estat convenientment assaonada per les pluges. Uns quants mesos abans de la collita, a la primavera, els arbres són esporgats, i, després de llucar, treuen la rapa, el raïmet que formen les flors, que ens indica si ens trobem a les portes d'una bona temporada oliera o no. La feina de collir olives, molt dura perquè es fa quan ja ha arribat el fred, s'ha vist progressivament alleugerida mercès a la maquinària moderna, bé que perduren la raspa (així anomenada en alguns indrets), per a fer-les caure de l'arbre, i les borrasses, que es paren a l'entorn de la soca, que facilita la feina d'aplegar-les i ensacar-les.
L'oli d'oliva, base de la cuina mediterrània
+ L'oli d'oliva és el condiment essencial de la cuina mediterrània.
L'oli d'oliva és un fonament bàsic de la dita cuina mediterrània, que recolza, també, en el pa, els productes conservats amb sal i l'ús del vi. Aquest espai culinari es diferencia notablement del que predomina a l'Europa septentrional, basat en la cuina de la mantega, els productes fumats i la cervesa com a beguda. La cuina mediterrània és molt lloada tant per la sabor com pels efectes saludables que hi són atribuïts, cosa en què té molt a veure l'oli d'oliva, que n'és el condiment essencial.
|
Investiga
> Curiositats sobre l'oli d'oliva.
> Els olis d'oliva del Principat amb Denominació d'Origen Protegida.
> Varietats d'oliva.
I també...
- Qualitats de l'oli.
- La collita de les olives, segons el prosista Josep Pla.
- Preguntes i respostes sobre la cuina mediterrània.
- Menes d'oli.
- L'elaboració tradicional de l'oli d'oliva.
- Unes quantes dites populars sobre aquest producte exquisit.
- La cultura de l'oli.
Portada |
Europa Press |
El Punt |
La premsa |
Especials |
Diari de l'escola |
LesFinances.info |
Editorials |
Mail obert |
Els blocs |
Lletres
Tecnologia i ciència | Solidaritat | Cap de 7mana | Campus | El 9 | Presència | Fòrums | Enquestes | Xat | Correu
Traductor | Edicions en Pdf | Wap-pda | Biblioteca | Lletra més grossa
Tecnologia i ciència | Solidaritat | Cap de 7mana | Campus | El 9 | Presència | Fòrums | Enquestes | Xat | Correu
Traductor | Edicions en Pdf | Wap-pda | Biblioteca | Lletra més grossa
Què és VilaWeb? Publicitat Mapa web Contacte | Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. |