Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Nelson Mandela, heroi de 'còmic' i cap d'un govern mundial ideal

La causa d'un home

Sud-àfrica, avui

Líder d'un govern mundial imaginari


dilluns, 7 de novembre de 2005
Heroi real i literari. L'històric dirigent sud-africà Nelson Mandela, símbol de la lluita contra el racisme, és el protagonista d'una sèrie d'historietes il·lustrades, titulada 'Madiba Legacy Series'. Mandela mateix en va presentar el primer volum el 28 d'octubre, a la seu de la fundació que porta el seu nom, erigida a la ciutat sud-africana de Johannesburg.

La sèrie, en què treballen cinc artistes africans, comprendrà nou títols, de vint-i-quatre pàgines cadascun, tots sobre la trajectòria de Mandela i la història recent de Sud-àfrica.

El propòsit és de fer conèixer entre el jovent sud-africà la història del país, i, alhora, acréixer l'interès per la lectura a partir d'un home comú que, pels seus ideals i per la fermesa de sostenir-los, va esdevenir un símbol del combat contra la segregació racial, a Sud-àfrica i a tot el món.

A tal fi, un milió i mig d'exemplars de la sèrie es repartiran gratuïtament a les escoles i entre els suplements dels diaris; i no sols en anglès, sinó també en la desena de llengües més que es parlen a tot Sud-àfrica.

La causa d'un home


+ Mandela sempre ha combatut la segregació racial.
Durant la major part del segle XX Sud-àfrica va viure sota un règim de segregació racial de les poblacions no blanques, que eren molt discriminades. Mandela, nat el 1918, va oposar-se coratjosament a aquesta segregació, o 'apartheid', oficial des del 1948, i va afiliar-se al Congrés Nacional Africà, moviment instituït per sud-africans negres el 1912. Empresonat el 1964, va passar vint-i-set anys a la presó, fins el 1990. El seu alliberament fou el principi de la fi del sistema de l'apartheid, abolit els primers anys noranta. El 1994 Mandela va atènyer la presidència de la República de Sud-àfrica, després de guanyar les primeres eleccions multiracials del país.

Sud-àfrica, avui


+ Bandera de la República de Sud-àfrica.
Mandela, president fins el 1999, va menar una política de reconciliació, bo i projectant llum sobre el passat recent del país, amb el propòsit últim de cloure les ferides obertes per tants anys de racisme. Passats més de deu anys de la fi de l'apartheid, Sud-àfrica, país d'una gran diversitat ètnica i quaranta-cinc milions d'habitants, ha consolidat progressivament el sistema democràtic, bé que presenta, encara, moltes mancances d'ordre socioeconòmic (educació, sanitat...). L'escletxa entre rics i pobres és molt ampla, i la sida causa estralls entre la població (a les darreries del 2003, hi havia cinc milions tres-cents mil infectats pel virus causant de la malaltia, més que no a cap altre país).

Líder d'un govern mundial imaginari


+ Bill Clinton i Nelson Mandela.
'Qui elegiríeu per a guiar els destins del món?' Amb aquesta pregunta, la versió electrònica de la BBC va convidar no fa gaire els lectors a pronunciar-se sobre un govern mundial ideal integrat per onze individus, entre una centena de figures provinents de camps diversos: del pensament, la política, l'economia, l'art, l'esport... Més de la meitat dels quinze mil votants que van prendre part en aquestes eleccions digitals van apostar per Nelson Mandela. A la llista d'elegits, també hi figuraven l'ex-president dels Estats Units Bill Clinton i el dalai-lama (guia espiritual del Tíbet, país ocupat per la Xina des del 1950) Tenzin Gyatso, segon i tercer, respectivament, en nombre de vots.

MATERIALS

  • Mandela en tres actos
    Format:Web
    Especial de BBC Mundo, amb imatges i documents sonors inclosos.
  • The Long Walk of Nelson Mandela
    Format:Web
    Retrat del capdavanter sud-africà: trajectòria, anecdotari, entrevistes, guia per a mestres...
  • Apartheid Museum
    Format:Web
    Obert el 2001 a Johannesburg, il·lustra l'ascens i caiguda del sistema de l'apartheid. La web inclou recursos didàctics varis.
  • South Africa: A Decade of Democracy
    Format:Web
    Una mirada a la República de Sud-àfrica, deu anys després de la fi de l'apartheid.

QUE HO SABIES?

  • 'La nostra lluita ha atès un moment decisiu, la nostra marxa vers la llibertat és irreversible'. Aquestes paraules, Mandela les pronuncià l'11 de febrer de 1990, el dia que fou alliberat.
  • Entre les onze personalitats elegides pels lectors de l'edició digital de la BBC per a integrar un govern mundial ideal, hi figuraven dos empresaris lligats a les noves tecnologies: Bill Gates i Steve Jobs, de Microsoft i Apple, respectivament.
  • També hi apareixia un compatriota de Nelson Mandela: l'arquebisbe anglicà negre Desmond Tutu, símbol, així mateix, de la lluita contra l'apartheid, i guardonat, igual que l'històric dirigent polític, amb el premi Nobel de la Pau.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Apunt biogràfic de Nelson Mandela.
Una cronologia.
Cop d'ull al primer volum de 'Madiba Legacy Series'.
Dades bàsiques del país més meridional del continent africà.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua