Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El debat sobre el creixement de l'incivisme

La Gran Bretanya: Blair i la cultura del respecte

Itàlia i els turistes

Solucions


dilluns, 12 de setembre de 2005
Aquest estiu la ciutat de Barcelona ha estat escenari d'episodis d'incivisme que han forçat un debat social i polític sobre les mesures a adoptar per assuaujar les dificultats de convivència urbana; un debat, tot sia dit, que no és exclusiu de casa nostra.

Les bretolades i els actes de violència comesos durant les festes majors dels barris de Gràcia i de Sants han omplert les portades dels mitjans de comunicació, que també s'han fet ressò del deteriorament de districtes com la Ciutat Vella, on la brutícia i la infracció reiterada de les normes més elementals d'urbanitat al carrer han atiat una polèmica que va atènyer molta intensitat el 6 de setembre, llavors d'un ple municipal extraordinari centrat en el creixement de l'incivisme a Barcelona.

Al ple, tingut a petició dels partits de l'oposició de l'Ajuntament de Barcelona, molt crítics amb la gestió que, en aquest afer, ha menat el consistori barceloní, el batlle Joan Clos va admetre la gravetat de la situació.

Clos va anunciar una inversió suplementària de diners (nou milions d’euros més d'aquí a final d'any), va fer una crida a la societat civil en favor d'un pacte de convivència i va demanar la participació dels grups de l'oposició en la redacció de la nova ordenança sobre el civisme, petició a la qual van avenir-se.

La Gran Bretanya: Blair i la cultura del respecte


+ Tony Blair vol combatre les actituds antisocials.
Dèiem suara que el debat sobre l'incivisme no era pas exclusiu del nostre país. A la Gran Bretanya, per exemple, el primer ministre Tony Blair malda per combatre la violència i les actituds antisocials i vandàliques, tant al carrer com a l'escola. Tant és així que Blair, vencedor de les eleccions britàniques del 5 de maig d'enguany, ha fet de l'impuls de la dita cultura del respecte l'eix principal del seu programa de govern dels quatre anys vinents. Per a reeixir en el seu propòsit, el cap del Partit Laborista creu que no n'hi ha prou amb lleis governamentals, perquè el respecte mutu concerneix tota la societat, començant pels pares, a qui ha demanat més implicació en l'educació dels fills.

Itàlia i els turistes


+ A Venècia hi regeixen normes particulars de caràcter cívic.
Itàlia rep anualment una multitud de turistes, atrets per la bellesa, la rica història i l'immens llegat artístic que té... Doncs bé, ara fa dos anys Florença i Venècia, dues de les ciutats italianes més visitades, hagueren d'adoptar un seguit de disposicions encaminades a mantenir el civisme, vàlides tant per als turistes com per als residents. A la capital del Vèneto, per exemple, és prohibit de jeure als espais públics, de seure a terra per menjar-hi, de nedar als canals i a la badia de Sant Marc, i de passejar-se amb el tors nu o amb vestit de bany. La infracció d'aquestes normes i d'algunes més és penada amb cinquanta euros.

Solucions


+ El manteniment del civisme concerneix tota la societat.
En la necessitat de reduir tant com sigui possible els comportaments incívics, els experts recalquen la necessitat de fer complir la llei, de fer valer l'autoritat, però també de tocar l'arrel mateixa del problema: les causes d'aquesta mena de comportaments. En aquest aspecte, la reducció de la pobresa i de la marginalitat (l'anomenat quart món de les ciutats) és vista com un dels objectius a atènyer, igual que la responsabilitat i el bon capteniment del jovent. Finalment, hom destaca la conveniència d'apostar per l'anomenat turisme de qualitat, i això implica de posar èmfasi en l'oferta cultural pròpia.

MATERIALS

  • Ben educats
    Format:Llibre
    Obra d'aquest sociòleg català, amb un subtítol ben eloqüent: 'Una defensa útil de les convencions, el civisme i l'autoritat'. Edicions la Campana.
  • Civisme
    Format:Web
    Pàgina de l'Ajuntament de Barcelona sobre civisme: notícies, bones pràctiques, ordenances municipals, jocs, espais de participació...
  • Senderi
    Format:Web
    Xarxa que aplega una vintena d'institucions compromeses en l'educació de valors. La web inclou vincles i recursos didàctics.
  • FilòPolis
    Format:Web
    Portal de filosofia per a no iniciats.
  • Recursos
    Format:Web
    Recull de vincles sobre ètica, drets humans i educació de valors.

QUE HO SABIES?

  • En el combat emprès contra l'incivisme, el primer ministre britànic Tony Blair ha anunciat la introducció d'ordres judicials de compliment obligat per als pares amb fills que hagin comès algun acte contrari a les normes de convivència.
  • Ara, aquesta iniciativa de Blair topa amb l'oposició d'una part significativa dels britànics, molt amants de les llibertats individuals, com també hi topa el projecte governamental d'introduir el carnet d'identitat, durament rebatut.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Uns quants exemples d'actitud cívica.
Normes particulars de caràcter cívic que cal observar a Venècia.
Què diu l'article 21 de l'ordenança municipal de Barcelona relativa a l'ús de les vies i dels espais públics?
I també...
  • Tres raons que dificulten la convivència harmoniosa.
  • Tipus de valors i valors concrets: associeu-los.
  • El ple de l'Ajuntament Barcelona sobre l'incivisme a la ciutat, en vídeo.
  • 'Civisme i societat', un article del professor Manuel Castells.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua