Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Bollywood: el Hollywood de l'Índia

Herois, heroïnes i malvats

Música i dansa a dojo

Tradició i modernitat


dijous, 28 d'abril de 2005
Bollywood: així s'anomena la indústria cinematogràfica de l'Índia, que irradia des de la ciutat de Bombai. El mot 'Bollywood' és una combinació de 'Bombai' i de 'Hollywood', nom, aquest darrer, de la capital del cinema nord-americà, un cinema que aquests darrers anys ha vist com s'afermava internacionalment el segell cinematogràfic provinent de l'Orient.

Les xifres parlen soles. Anualment Bollywood produeix un miler de films, quasi el doble que Hollywood; té, sols a l'Índia, uns quinze milions d'espectadors diaris; i és cada vegada més present al continent asiàtic i a l'Occident, amb un mercat que ultrapassa de llarg els tres mil milions, més de la meitat de la població del planeta.

Endemés, els actors i les actrius de més renom són vers ídols en un país, l'Índia, de més de mil milions d'habitants, i sovint participen alhora en el rodatge de més d'un film. Llurs aventures i desventures a la pantalla són seguides activament pels espectadors, que s'hi impliquen d'allò més.

El cinema fet a Bollywood és, bàsicament, comercial i popular, si bé no hem d'oblidar que la indústria cinematogràfica índia, amb un centenni d'història, també ha ofert productes diguem-ne elitistes, de gran qualitat. En aquest punt, hom posa l'exemple del director cinematogràfic Satyajit Ray (1921-1992), amic del gran poeta i filòsof Rabindranath Tagore, guardonat el 1992 amb un Oscar honorífic al conjunt de la seva obra.
  • ! Actualització el 29/04/2005 a les 07:30
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Cinema

Herois, heroïnes i malvats


+ L'amor és protagonista dels films de Bollywood.
El films de Bollywood segueixen les vicissituds d'uns protagonistes perdudament enamorats, que hauran de passar tota mena de peripècies i entrebancs, deguts als condicionaments socials i a les malifetes d'un personatge pèrfid, que mirarà de fer-los la vida impossible, sense aconseguir-ho al capdavall. El final feliç s'acaba imposant, mercès a les heroïcitats i aptituds del protagonista, impossibles per a la majoria de mortals.

Música i dansa a dojo


+ Els números musicals són una marca distintiva de les produccions de Bollywood.
El cinema amb segell Bollywood entrelliga gèneres diversos, des del d'acció al d'ordre polític, des de la comèdia al melodrama, per no parlar del gènere musical. De fet, en aquesta mena de films, que duren unes tres hores, la música i el ball hi tenen un paper cabdal. Pensem que els actors i les actrius protagonistes acostumen a ésser ballarins consumats. Els números musicals, curulls de vivacitat i color, són un dels elements essencials de la trama dels films i una marca distintiva de les produccions de Bollywood.

Tradició i modernitat


+ Bollywood reflecteix els canvis experimentats per la societat índia.
La dansa i la música mateixes expressen una altra de les característiques dels films de Bollywood: la combinació de tradició i de modernitat, d'arrelament i d'adaptació de l'influx forà en una època marcada per la mundialització. A banda, les històries que expliquen reflecteixen les tensions de la societat índia, visibles, per exemple, en les relacions entre gent de castes diferents.

MATERIALS

  • BollywoodWorld.com
    Format:Web
    Portal dedicat al cinema de Bollywood: notícies, films, tràilers, música...
  • Bollywood: un mundo feliz
    Format:Web
    Reportatge de Yahoo! sobre aquesta indústria cinematogràfica.
  • Bollywood
    Format:Web
    Especial en anglès sobre Bollywood. Adreçat al jovent.
  • Documentals
    Format:Web
    Recull de documentals didàctics sobre l'Índia.

QUE HO SABIES?

  • A Bollywood, hi sovintegen les representacions d'escenes pertanyents a films de gran anomenada i, també, les adaptacions d'obres literàries i cinematogràfiques occidentals; és el cas de 'Núvia i prejudici' ('Bride and Prejudice'), estrenada no fa gaire als cinemes de casa nostra, que s'inspira, d'una manera ben singular, en la novel·la 'Orgull i prejudici' ('Pride and Prejudice'), de Jane Austen.
  • Aquest film és protagonitzat per un dels ídols màxims de Bollywood, de l'Índia i de tot l'Àsia: l'actriu Aishwarya Rai.
  • L'Índia, que va atènyer la independència el 1947, és la democràcia més populosa del món. Aquests darrers cent anys la població hi ha augmentat d'una manera espectacular: ha passat de poc més de 230 milions d'habitants, el 1901, a més de mil, avui.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Introducció a Bollywood.
Documental sobre aquesta indústria cinematogràfica.
De Hollywood a Bollywood.
Quan va començar Bollywood?
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua