Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Hans Christian Andersen, escriptor de rondalles

Andersen a Copenhaguen

Autor polifacètic

Les rondalles


dijous, 7 d'abril de 2005
El 2 d'abril va fer dos-cents anys del naixement de Hans Christian Andersen, autor de novel·les, poemes, peces teatrals i, sobretot, d'unes cent seixanta rondalles que n'han perpetuat la fama. La rastellera d'actes programats per al 2005, amb motiu de l'aniversari, pretenen d'aprofundir en la figura d'aquest escriptor danès.

Hans Christian Andersen va néixer el 1805 a la ciutat d'Odense, a l'illa danesa de Fiònia, al si d'una família molt humil. La infantesa i la primera adolescència, les va passar a la ciutat nadiua, on les tradicions i els costums ancestrals hi eren encara molt arrelats, cosa que va afavorir la imaginació del futur escriptor, com trasllueixen prou les seves obres. Una imaginació que va afermar-se perquè a Odense hi havia l'únic teatre de Dinamarca, llevat del de Copenhaguen, la capital.

A catorze anys, quan en feia tres de la mort de son pare, Andersen va partir vers Copenhaguen, decidit a deixar enrere les penúries que havia hagut de passar a Odense. (El desig de canviar de vida, la recerca d'un avenir millor, és present, d'una manera o d'una altra, en molts dels seus títols.)
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Literatura

Andersen a Copenhaguen


+ 'La sireneta', emblema de Copenhaguen.
A Copenhaguen Andersen va mirar, de totes passades, de trobar feina al teatre de la capital: de dansarí, actor i cantant, fins i tot provant sort com a autor de peces dramàtiques, però sense reeixir en el seu propòsit inicial. Ara, la seva insistència i talent no van pas passar desapercebuts del director del teatre, ni tampoc d'alguns prohoms de Copenhaguen, que en van assegurar l'educació i li van aplanar el camí de la literatura.

Autor polifacètic


+ Retrat de Hans Christian Andersen.
Hans Christian Andersen fou un escriptor prolífic i polifacètic, que va conrear gèneres molt diversos: contes, poesia, literatura de viatges (va viatjar molt per Europa: Itàlia, Alemanya, França, la Gran Bretanya, Espanya, Portugal..., i també per l'Àsia i l'Àfrica), teatre i novel·la, tres autobiografies... Amb la publicació, el 1835, de la novel·la 'L'improvisador', el reconeixement d'Andersen va traspassar les fronteres daneses. Aquell mateix any li editaven les dues primeres col·leccions de contes.

Les rondalles


+ Les rondalles van reblar la fama de l'autor danès.
Foren aquestes rondalles, o contes, en què es percep la petja de les llegendes nòrdiques, que van reblar la fama de l'autor danès. Entre 1835 i 1872 en va publicar cent cinquanta-sis, amb títols d'una popularitat enorme, que s'ha mantingut fins als nostres dies. En són exemples 'L'aneguet lleig' (que hom considera, en certa manera, autobiogràfic) 'El vestit nou de l'emperador', 'La princesa i el pèsol', 'El soldat de plom', 'La sireneta', 'Els esclops de la sort', 'El rossinyol'...

MATERIALS

  • HCA2005
    Format:Web
    Web commemorativa del bicentenari del naixement de Hans Christian Andersen.
  • II centenari del naixement de Hans Christian Andersen
    Format:Web
    Pàgina del CRP Ciutat de Santa Coloma de Gramenet, centrada en el contista danès. Inclou un dossier sobre els contes 'L'aneguet lleig', 'El vestit nou de l'emperador' i 'La princesa i el pèsol'.
  • H. C. Andersen
    Format:Web
    Selecció de vincles sobre la vida i obra de Hans Christian Andersen, preparada pel CRP Maresme 2.
  • Recursos
    Format:Web
    Recull de materials didàctics sobre el mateix autor. Des del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.

QUE HO SABIES?

  • Durant un breu període el jove Hans Christian Andersen va estudiar a la ciutat danesa de Helsingör, presidida pel castell de Kronborg, que és on transcorre 'Hamlet', la tragèdia de l'escriptor anglès William Shakespeare (1564-1616).
  • El gran emblema de Copenhaguen és l'escultura 'La sireneta', del 1913, inspirada en el personatge de la seva obra homònima, i emplaçada al moll de la ciutat adoptiva de H. C. Andersen.
  • Del 1967 ençà, el 2 d'abril, dia de la naixença de Hans Christian Andersen, s'escau el Dia Internacional del Llibre Infantil, pensat per a estimular l'interès de menuts i joves per la lectura.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Apunt biogràfic de Hans Christian Andersen.
Versió resumida de 'El vestit nou de l'emperador'.
I de 'L'aneguet lleig', un bell cigne al capdavall.
Curiositats relatives a Hans Christian Andersen, exposades en forma de preguntes i respostes.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua