|
ELS TOP 7 DE Pupuscaia 22/01/2010 00:00
|
A Igualada, del vodka amb taronja (o amb llimona), en comptes de tornavís (o destornillador) en diuen una pupuscaia. La terminació sona a la marca de vodka Moskovskaya, però els únics pupus que hem localitzat són els aperitius homònims a Hawaii. Els combinats (com els cóctels) solen tenir denominacions molt imaginatives: desl cubalibre al raf (Royal Air Force) passant pel Lumumba (cacaolat amb conyac), pel polític congolès Patrice Lumumba.
Avui us demanem noms de cóctels i combinats, si pot ser ubicats geogràficament, millor. El millor missatge podria rebre una ampolla d’alguna cosa, però al final rebrà un exemplar de Màximes i mals pensaments de Santiago Rusiñol, per gentilesa de l’editorial L’Avenç.
1. Ratafia (Anselm Quixal)
Segons explica Jacint Verdaguer, tres bisbes catalans es van reunir en una masia per discutir una qüestió teològica. Després d'haver arrribat a un acord, van demanar al masover que els donés un licor per celebrar-ho.
-¡Que bo que és, aquest licor! -va dir un dels bisbes-. ¿I com el feu?
-Ui, i poso moltes herbes.
-¿I quin nom té?
-Doncs no té nom.
Llavors el bisbe va dir:
-Li podríem posar un nom que fos com el segell d'aquest acord a què hem arribat.
A un altre bisbe se li va acudir que es digués "rata fiat", que vol dir "queda signat". Amb el temps va perdre la "t" i s'escrigué tot junt, i així es va arribar a l'actual "ratafia".
2. Burret (Rumi)
El burret és una beguda típica de terres valencianes, més aviat de les comarques meridionals. Està fet de licor de cafè, amb unes proporcions similars al què a Galícia conèixen com a "orujo de café". Sol tenir menys de vint graus però a les sobretaules fa el seu efecte... sobretot si ets amant del cafè i hi acabes sucant fartons (un altre dolç típic de les comarques d'Alacant, força similar al melindro).
El Burret es pot combinar amb altres begudes. En una estada recent a la Safor vaig veure'l (no pas beure'l) mesclat amb granisat d'orxata... i també amb cervesa. Jo pel què pogués ser, no vaig provar cap d'aquestes combinacions.
3. Pomada o Gin amb llimonada (atg)
El nom de la beguda per excel·lència de les festes populars menorquines és polèmic.
El nom de pomada se l'atribueix en Magí Camps, un maonès a qui li agradava molt beure gin. Per qüestions de salut van prohibir-li beure'n. Ell, per poder continuar bevent-ne sense que la dona se n'adonés, va posar llimonada al gin i per l'espuma que feia se li va ocórrer d'anomenar-la pomada.
El fet que el nom l'hagués popularitzat un maonès no va agradar als ciutadellencs que l'anomenen gin amb llimonada.
Es diu que a un maonès que va entrar a un bar de Ciutadella i va demanar una pomada, li van treure un ungüent de farmàcia i fins que no va demanar perdó de genolls, no li van servir el gin amb llimonada.
4. Dry Martini (merlot)
El primer que cal dir és que el seu nom NO prové del vermut Martini, sinó segurament del bàrman que el va inventar. Hi ha versions americanes i franceses sobre l'origen d'aquest còctel. La més clàssica és la que situa el seu origen als voltants del 1910, quan un bàrman de cognom Martini (d’origen italià) treballant a la barra del bar de l'hotel novaiorquès Knickerbrocker, va aromatitzar amb una mica de vermut molt sec una ginebra no menys seca, remenant-ho tot amb gel, també ben sec, servint la combinació resultant en copa de còctel. Alguns asseguren que en aquest moment gloriós per la història del Dry Martini també hauria intervingut el magnat John Davison Rockefeller Sr. com a inspirador de la barreja. De fet es va convertir en el seu combinat favorit, contribuint així a la seva popularització.
5. Còctel Molotov (Dídac)
A Filàndia expliquen l'origen del còctel Molotov d'aquesta manera. Diuen que Molotov, quan signa amb Ribbentropp, la clàusula secreta del Pacte Germano-Soviètic, va afirma que "la invasió de Finlàndia seria com una recepció diplomàtica". Per això, diuen, quan els tancs russos creuaren la frontera de Carèlia, les unitats finesa antitancs els saludaven fent esclatar les bombes incendiàries tot dient: "Un còctel, Molotov?".
6. Bloody Mary (Mercè)
Aquest còctel no té un nom geogràfic però és ben curiós que se'l bategés així pel color (vermell com la sang degut al suc de tomàquet, blood en anglès vol dir sang) i per la reina Maria I de Inglaterra, coneguda com "la sanguinària".
7. Kir Royale (ToniG)
No té procedència geogràfica, però sí que està relacionada amb una ciutat, Dijon, ja que es deu al canonge Félix Kir, que fou batlle d'aquella ciutat. La beguda, però, ja existia abans de Kir.
|
|