26.01.2016 - 17:36
|
Actualització: 26.01.2016 - 19:44
L’Ajuntament de València i el de Xàtiva han anunciat col·laboració total amb la justícia davant les investigacions per una presumpta trama de comissions irregulars que ha comportat la detenció, entre d’altres, de l’ex-president de la Diputació de València i ex-batlle de Xàtiva Alfonso Rus.
El batlle actual de Xàtiva, Roger Cerdà, ha dit que és ‘trist i lamentable’ veure ‘a què es dedicava presumptament Rus mentre endeutava la ciutat fins als 25 milions d’euros actuals’. Per tot plegat no ha descartat iniciar accions legals contra la gestió de l’equip de govern anterior.
Per una altra banda, l’equip de govern de València ha fet públic un comunicat a través del qual ha explicat que el funcionament de l’administració local no s’ha vist afectat per les diligències practicades per la guàrdia civil, i ha lamentat profundament ‘la imatge que es pugui traslladar a l’opinió pública d’una institució que ha de merèixer el màxim respecte de la ciutadania’.
És per això que l’equip municipal ha expressat la ‘completa disposició’ a aportar tota la documentació que li sigui requerida i ha mostrat un interès ‘absolut’ perquè la investigació arribi ‘fins a les últimes conseqüències’ en el cas que es confirmi qualsevol presumpta activitat delictiva.
La detenció de Rus
La Fiscalia Anticorrupció i la Guàrdia Civil han començat aquest matí una operació que afecta directament ex-alts càrrecs del Partit Popular valencià, entre els quals hi ha Alfonso Rus, Rita Barberá i María José Alcón. S’han fet no pas menys de nou escorcolls i ja hi ha deu detinguts, entre els quals Rus, ex-batlle de Xàtiva i ex-president de la Diputació de València, que era a casa seva. Alcón, ex-regidora de Cultura de l’Ajuntament de València, sembla que també ha estat detinguda.
Segons algunes fonts pròximes al cas, Rus ha hagut d’acompanyar la guàrdia civil en l’escorcoll de casa seva i de la seu del club esportiu Olímpic de Xàtiva, que també presidia ell. Els agents han recercat en les dependències del grup municipal del PP a l’Ajuntament de València i es preveu que també escorcollaran dependències de la Diputació.
L’operació forma part de la investigació del cas Imelsa, que porta a terme el jutjat d’instrucció número 18 de València. S’investiga una presumpta xarxa, amb Rus al capdavant, que oferia comissions milionàries en canvi de contractes.
Cal recordar que Alfonso Rus va renunciar a presentar-se de nou com a candidat a la batllia de Xàtiva a les eleccions municipals de l’any passat, arran de la difusió d’una conversa entre ell i el seu home de confiança, Marcos Benavent, ex-gerent d’Imelsa, en què se sentia Rus com comptava bitllets.
‘Sortirà merda a dojo’
Benavent va ser qui va fer aquell enregistrament i el va difondre: ‘Les gravacions són veritat i sortirà merda a punta pala’, va dir el mes de maig passat quan va comparèixer al jutjat d’instrucció número 6 de València. Hi va assistir en qualitat d’encausat per una denúncia interposada per EUPV per presumptes despeses injustificades i més irregularitats d’Imelsa. Quan va arribar al jutjat, va dir als mitjans que era ‘un ionqui dels diners’.
EUPV, en la denúncia, acusava Benavent d’haver creat una empresa pantalla, Berceo Manteniments, que facturava a cinc empreses mercantils, les quals cobraven a Imelsa per treballs que no es feien.
El PP suspèn de militància tots els càrrecs detinguts
La direcció del PP valencià ha suspès cautelarment de militància tots els càrrecs del partit detinguts en el marc del ‘cas Imelsa’. En un breu comunicat, el partit ha informat que ha instat el Comitè de Drets i Garanties a obrir un expedient a tots els militants arrestats, i ha acordat la seva ‘destitució immediata’ de tots els càrrecs orgànics i el cessament de qualsevol activitat relacionada amb la formació política. Finalment, el partit assegura que serà ‘contundent davant de qualsevol indici de corrupció’, respectant la presumpció d’innocència.
Informació relacionada: