28.07.2015 - 20:16
|
Actualització: 28.07.2015 - 21:14
Sandra Vaqué, veïna de Torelló, ha fet arribar a la Plataforma per la Llengua una queixa arran d’una agressió lingüística que ha sofert aquest matí al centre d’atenció primària d’aquest municipi. Un pediatre substitut li ha dit que parlés en castellà tan bon punt l’ha saludat. El doctor en qüestió, quan li ha sentit dir ‘bon dia’, li ha etzibat, en castellà: ‘Aquí es parla en espanyol. Perquè som a Espanya, no?’ En vista de la incredulitat de la mare de la pacient, el doctor ha insistit: ‘Dic que això és Espanya. O és que som a Anglaterra?’ Vaqué li ha respost, en espanyol, que la nena s’expressava millor en català i li ha demanat si li permetia de parlar-hi. Però la resposta ha estat igualment contundent: ‘Està bé, els deixo triar: o parlen en espanyol o parlen en anglès, què prefereixen?’
La Plataforma per la Llengua s’ha posat immediatament a disposició de la dona per assessorar-la en la tramitació de la denúncia al CAP. L’administració i qualsevol treballador contractat tenen l’obligació de respectar els drets lingüístics i garantir l’atenció tant en català com en castellà. Així mateix, segons l’article 32 de l’estatut, no hi pot haver discriminació per l’ús de cap de les dues llengües.
Vaqué explica que no l’ha pas molestada haver de parlar en espanyol, però que l’exigència i les formes han estat massa violentes perquè els fets quedin en no res.
La Plataforma per la Llengua considera que és un fet intolerable i, apel·lant a l’article 6 de l’estatut, demana a l’administració que prengui les mesures necessàries per a facilitar a aquesta dona el dret d’expressar-se en català. La plataforma troba, a més, que aquesta situació és especialment greu en un centre d’atenció primària.