03.05.2016 - 19:36
|
Actualització: 03.05.2016 - 22:49
Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha començat a recollir signatures per demanar al batlle de València, Joan Ribó, i tots els grups de l’ajuntament que es dediqui un carrer de la ciutat a Guillem Agulló, el jove antifeixista independentista que fou assassinat per un grup neonazi el 1993. La setmana passada, l’Ajuntament de Barcelona i el de Molins de Rei van decidir de dedicar espais públics a Agulló. El pare del jove assassinat explicava en una entrevista publicada a VilaWeb que li semblava ‘curiós’ que l’Ajuntament de Barcelona ho hagués fet i que al de València –’on l’alcalde és un amic meu’, deia– hi hagués més dificultats. I afegia que la decisió depenia ‘de la valentia, la decisió, les ganes o la conveniència de fer-ho ara, més tard o mai’.
La carta adreçada a Ribó i als grups municipals de l’Ajuntament de València és la següent:
«L’onze d’abril de 1993 van matar Guillem Agulló. Aquella matinada, els sicaris de la intolerància van decidir que volien trencar, amb una ganivetada mortal al cor, la seua veu i la de tots aquells qui volem pensar i opinar lliurement, i que estimem el nostre país.
El dolor que va sacsejar coneguts, amics i familiars de Guillem va quedar agreujat per unes condemnes escandalosament suaus i el silenci institucional d’aquell moment.
Però no van aconseguir imposar el silenci, i Guillem ha esdevingut un referent i un símbol contra els crims d’odi. Un referent necessari al País Valencià, on des de la transició el feixisme ha gaudit d’una impunitat reiteradament denunciada.
Gràcies al treball de tanta i tanta gent, els temps estan canviant. Les Corts Valencianes van aprovar el passat catorze d’abril una declaració institucional de reparació de la memòria de Guillem Agulló. El màxim òrgan legislatiu dels valencians també es va comprometre eixe dia a complir amb la resolució del Parlament Europeu, de 14 de març de 2013 sobre la lluita contra el racisme, la xenofòbia i els delictes motivats per l’odi, que demana el compliment de la normativa en la matèria i insta els estats membres a elaborar una estratègia global de prevenció dels delictes d’odi, el racisme i la xenofòbia. I en eixa línia, i en memòria de Guillem Agulló, el parlament valencià va acordat lliurar anualment un premi, cada mes d’abril, a persones i iniciatives destacades en la lluita contra el racisme, la xenofòbia i l’odi, com a homenatge al jove de Burjassot i també a totes les víctimes de la intolerància.
Posteriorment, l’Ajuntament de Barcelona ha fet públic que dedicarà un carrer a la memòria del jove maulet.
Ara, entenem que l’ajuntament del nostre cap-i-casal no pot quedar enrere i és per això que sol·licitem a l’Il·lustríssim alcalde de l’Ajuntament de València, en Joan Ribó i Canut, i a tots els grups municipals,
1. Una declaració institucional en el mateix sentit que van realitzar les Corts Valencianes el dia 14 d’abril passat.
2. L’assignació del nom d’un carrer a Guillem Agulló i Salvador en record seu i de totes les víctimes dels crims d’odi.
Perquè el seu patiment no siga oblidat, i perquè des d’aquest record puguem construir un País Valencià més democràtic i respectuós amb la pluralitat i la diversitat.»