Quaranta anys autodeterminant-se: el Jura suís tornarà a votar diumenge

  • Nova lliçó de democràcia directa a Suïssa, que estimula i regula l'autodeterminació dins el seu sistema polític

VilaWeb

Redacció

15.06.2017 - 22:00

Diumenge els veïns de la ciutat suïssa de Moutier decidiran en un referèndum si se separen del cantó de Berna i s’integren al Jura o si continuen com avui. El 1978 una part del cantó de Berna es va segregar i va formar la nova República i Cantó del Jura, integrada en la Confederació Suïssa, però una part del Jura històric, dins la qual hi ha Moutier, va romandre a Berna. Rematant un procés d’autodeterminació que ja fa quaranta anys que dura, diumenge els habitants de Moutier decidiran si canvien les fronteres internes de Suïssa i refan el mapa de la confederació. Serà amb un referèndum en què les autoritats confederals s’han declarat neutrals.

Moutier és a la frontera entre tots dos cantons. Durant dècades la ciutat ha estat governada per partidaris de la reunificació amb el Jura, que finalment han aconseguit el referèndum per a decidir el seu futur. El 1978 Suïssa ja va donar una lliçó de democràcia quan va permetre un referèndum d’autodeterminació del Jura que va tenir per conseqüència la modificació de les fronteres entre els cantons per crear el nou cantó del Jura, a partir de la major part de les zones de parla francòfona de l’antic cantó de Berna, bàsicament de parla alemanya.

Moutier (en alemany, Münster) és una ciutat de set mil habitants que forma part, amb dues ciutats més, de l’anomenat Jura Bernès, la part francesa del cantó de Berna. El 2013 ja es féu un referèndum a totes tres ciutats per decidir si volien formar part del cantó francòfon del Jura. Moutier fou l’única on guanyà el sí, amb un 55%. En aquell mateix referèndum es va demanar als habitants del cantó del Jura si acceptarien la unificació amb el Jura Bernès, i en aquest cas el resultat va ser afirmatiu. Ara els ciutadans de Moutier tindran l’oportunitat de tornar a votar, aquesta vegada sense les altres dues ciutats del districte. Si el resultat torna a ser favorable, es podran separar de Berna per unir-se al Jura.

La qüestió del Jura
La qüestió del Jura ha estat el conflicte més important a Suïssa aquestes darreres dècades. Després de la Segona Guerra Mundial, va prendre força el moviment independentista del Jura, que reivindicava la creació d’un estat propi en aquesta zona de Suïssa que des del Congrés de Viena de 1815 formava part del cantó de Berna.

La diferència lingüística, però també la consideració de rebre un tracte injust, van impulsar la demanda de la creació del nou cantó, que va originar una gran tensió política, amb episodis de violència i tot. Finalment, les autoritats suïsses van anunciar un seguit de referèndums locals, cantonals i nacionals per a saber-ne l’opinió dels ciutadans. I els resultats van determinar la creació del cantó del Jura el 1979, incorporant-hi la major part del territori francòfon de Berna.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor