31.08.2017 - 18:27
|
Actualització: 01.09.2017 - 06:58
Quan falta poc més d’un mes per al referèndum de l’1 d’octubre, el debat sobre una possible república independent i la permanència a la Unió Europea és més viu que mai dins el país i fora. Avui n’ha parlat l’expert de l’Institut Suec de Relacions Internacionals, Niklas Bremberg, que dubta que la UE pugui ‘expulsar’ set milions i mig de ciutadans del seu territori, en cas que Catalunya es constituís com a estat independent. Per ell, si Catalunya vol tenir influència dins la UE n’hauria de ser estat membre. Bremberg ha explicat el seu punt de vista en la conferència acadèmica ‘Autodeterminació dins la Unió Europea: el cas de Catalunya’, organitzada pel Diplocat, juntament amb el think tank suec Arena Idé, a Estocolm, a la qual han assistit una cinquantena de persones.
També s’ha manifestat en aquesta mateixa línia el secretari general del Diplocat, Albert Royo, que ha subratllat que Europa hauria d’evitar la paradoxa que països que han aconseguit la independència amb processos violents estiguin plenament inserits en la comunitat internacional, mentre que països que volen exercir el dret d’autodeterminació de manera pacífica i democràtica, com Catalunya, siguin ‘menystinguts i blocats políticament i legalment’.
Pel que fa a la virtual desavinença entre legalitat i legitimitat en el cas de Catalunya, n’ha parlat un altre ponent, Josep Costa, professor associat del Departament de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra, que ha posat en dubte que s’hagi d’utilitzar la força per garantir la unitat d’un estat. I ha afegit: ‘Una constitució no pot actuar com una camisa de força per als ciutadans d’un territori.’ Pel que fa a la posició de la UE sobre el cas català, ha assenyalat que és un envit i una oportunitat per a la Unió: ‘Haurà de demostrar si és una federació en evolució constant o només un club d’estats.’