23.08.2016 - 22:00
Un còdex que ha estat amagat durant cinc-cents anys pot revelar com era la vida al Mèxic d’abans de la colonització espanyola. Aquest codi s’ha trobat amagat entre les pàgines de pell de cérvol del còdex Selden, un altre document del segle XVI, d’alt valor històric però posterior al trobat, que es conserva a la Bodleian Library de la Universitat d’Oxford. El còdex s’ha pogut trobar gràcies a les tècniques d’alta tecnologia d’imatge, utilitzades fins ara per recerca en geologia i astrofísica, per científics de la Universitat d’Oxford i les universitats de Delft i Leiden, als Països Baixos.
Aquest còdex és un dels pocs que es conserva des d’abans o just després de l’arribada dels espanyols a Mèxic, i els investigadors creuen que es tracta d’una genealogia desconeguda –del territori avui conegut per Oaxaca– que pot ajudar a desencallar la història dels jaciments arqueològics del sud de Mèxic. El còdex utilitza un sistema complex d’imatges i colors brillants per narrar la història de segles. A les escenes representades hi apareixen, per primera vegada en un document d’aquestes característiques, tant homes com dones asseguts i dempeus. També hi apareix repetidament una figura que es caracteritza per una corda i un ganivet.
Des del 1950 alguns investigadors sospitaven que el còdex Selden era un palimpsest, és a dir, un còdex que mostrava un text que havia estat escrit sobre un altre text raspat. Efectivament, ara han descobert que ho era i han aconseguit de trobar una fórmula no invasiva per a revelar-ne el contingut, que caldrà estudiar i interpretar a partir d’ara.