Tot allò que se sap sobre l’acció del Tsunami Democràtic pel Barça-Madrid

  • Us oferim tota la informació actualitzada sobre el Tsunami Democràtic i la convocatòria del 18 de desembre amb motiu del partit del Barça-Madrid

VilaWeb
Redacció
17.12.2019 - 16:00
Actualització: 18.12.2019 - 16:10

El Tsunami Democràtic ha convocat una acció amb motiu del partit entre el Barça i el Madrid que es disputa avui a les 20.00 al Camp Nou. En un comunicat difós a les xarxes socials, ha fet una crida a tota la ciutadania perquè envolti l’estadi quatre hores abans del partit. El moviment explica que ha convocat la concentració perquè cap dels dos equips no ha volgut participar en una acció a favor del diàleg. Segons el Tsunami, hi ha 40.000 persones inscrites per a participar en la protesta.

Últimes instruccions per part del Tsunami

El Tsunami Democràtic afirma que per dur a terme l’acció és imprescindible que el partit es pugui disputar i l’afició amb entrada i carnet pugui accedir a l’estadi. Addicionalment, s’estan repartint des d’ara mateix 100.000 cartolines als voltants de l’estadi per repartir entre el públic assistent. Demanen a la gent que els ajudi a repartir-les perquè tothom en tinguin.

També han anunciat que abans que comenci el partit s’anunciarà de quina manera tothom el podrà veure en directe. I demanem a les forces de seguretat prudència, professionalitat i proporcionalitat davant de les accions de les hores vinents.

Quins són els punts de la concentració?

El moviment ha demanat a la ciutadania que es concentri a les 16.00 en quatre punts de la rodalia de l’estadi. El primer punt és l’avinguda de Joan XXIII amb el carrer Menéndez i Pelayo; el segon és a Joan XXIII amb el carrer d’Aristides Maillol; el tercer és a Aristides Maillol amb la Travessera de les Corts; i el quart és a la Travessera amb el carrer d’Elisabeth Eidenbenz. Malgrat tot, han fet una crida a estar atents a l’aplicació i al canal de Telegram des de primera hora del matí. 

Quina acció hi haurà durant el Barça-Madrid?

De moment, no se sap què volen fer. El moviment ha descartat que l’acció sorpresa sigui un llançament multitudinari de pilotes inflables de color negre, tal com publica La Vanguardia. Tanmateix, el Tsunami ha decidit fer seva la idea i fa una crida a la gent perquè porti pilotes a l’estadi. A més a més, demana que es faci servir l’etiqueta #ChallengeLaVanguardia a Twitter. Només se sap que l’acció que el Tsunami Democràtic ha convocat es podrà veure en directe per televisió. El moviment va dir que n’estava convençut, en una entrevista al programa ‘FAQS’ de TV3.

El Tsunami obre la setmana fent-se present
en cartells i grans projeccions en edificis

El dispositiu de seguretat l’integrarà un miler de Mossos d’Esquadra i dos mil vigilants de seguretat privats. Els equips del Barça i del Madrid s’han concentraran a l’hotel Reina Sofia de Barcelona i d’allà aniran cap al Camp Nou. L’últim missatge difós pel Tsunami convida la gent a participar en la protesta i a portar entrepà, aigua i una ràdio. ‘Tothom qui vingui serà convidat a veure el partit’, diu el moviment, sense donar més detalls.

A Madrid, la premsa espanyola generalista i esportiva ha reaccionat amb ira contra l’acció que prepara el Tsunami Democràtic.

Autocars per a anar a Barcelona

Mitjançant el canal Alerta, el Tsunami Democràtic ha fet públic un mapa amb els autocars que es desplaçaran dimecres des de diversos municipis del país cap a Barcelona. El mapa es va actualitzant constantment i ofereix informació sobre els preus, les hores i els punts de sortida. De moment, n’hi ha una quarantena de confirmats.

El partit entre el FC Barcelona i el Reial Madrid s’havia d’haver jugat el 26 d’octubre, però la Lliga Espanyola de Futbol va obligar a ajornar-lo precisament per por de la reacció a la sentència del Tribunal Suprem espanyol contra el procés.

Aquests darrers dies, el president del Barça, Josep Maria Bartomeu, ha dit que veia compatible de jugar el clàssic al Camp Nou amb l’acció del Tsunami Democràtic. L’ex-president Joan Laporta ha donat suport a la protesta i ha demanat al club que escolti les propostes del moviment perquè són una crida al diàleg per a resoldre la situació de repressió que viu Catalunya.

Aquest és el comunicat que va fer el Tsunami Democràtic.

L’aplicació del Tsunami Democràtic

En aquest enllaç és possible de descarregar i actualitzar l’aplicació per a Telegram.

El canal de Telegram del Tsunami Democràtic
entra a la llista dels més seguits al món

Fa dies que el govern espanyol va començar a actuar contra el moviment. La Guàrdia Civil va ordenar a les companyies operadores d’internet que bloquessin els dominis i les webs que hi tenien relació, i van començar a redirigir-les a una pàgina de la Guàrdia Civil, tal com va passar la tardor del 2017 amb les webs d’Òmnium, de l’ANC i del referèndum. Algunes webs encara es poden veure, perquè el procés és gradual i es va activant el blocatge a mesura que el van aplicant les operadores.

Malgrat tot, el Tsunami Democràtic ha esquivat el blocatge de les webs amb un nou domini. A més, en un missatge al canal de Telegram, insisteixen en la necessitat d’instal·lar-se l’aplicació i seguir el seu canal. També recomanen de fer servir un VPN. Per al mòbil, recomanen d’instal·lar l’aplicació 1.1.1.1.

Com podem saber quines mobilitzacions es preparen?

El Tsunami Democràtic demana que tothom el segueixi a les xarxes socials i, especialment, al canal de Telegram, on ja tenen més de 405.000 seguidors. Però sobretot demanen que tothom es descarregui l’aplicació.

Què és el Tsunami Democràtic?

El Tsunami Democràtic és una iniciativa sorgida de la societat civil i amb la complicitat de tots els partits independentistes i entitats. L’objectiu és de donar una resposta a la sentència del Tribunal Suprem espanyol sobre el judici contra el procés. Aquesta resposta es fonamenta en la lluita no violenta i en la desobediència civil.

El Tsunami Democràtic assegura que la desobediència civil no violenta és una eina que caldrà utilitzar de manera ‘intermitent’ però sostinguda per donar resposta a la sentència del judici contra el procés. En un missatge difós a Twitter, diu que cal ser conscient que la mobilització ‘pot durar mesos o anys’ i que la desobediència civil no pretén crear cap conflicte sinó resoldre’l.

El manifest

Quan va aparèixer, el Tsunami Democràtic va presentar un manifest, en què demanava de no desistir en la defensa dels drets individuals i col·lectius i deia que per a això cal una lluita democràtica, organitzada i determinada, que es fonamenti en la desobediència civil i en la lluita no violenta. Sense violència de cap mena, ‘però amb tota la fermesa’, diu. I afegeix: ‘L’autocrítica, la ironia, la creativitat, la diversitat, la imperfecció i tot allò que potenciï un moviment col·lectiu i transversal seran les nostres eines. No defugim la incomoditat que pot resultar de l’exercici dels drets fonamentals i la transformació social. L’assumim i la confrontem.’

El vídeo

El primer element de la campanya que es va publicar va ser un vídeo de mig minut, on es pot veure un fogó amb una cassola plena d’aigua que arrenca el bull, i amb aquest lema damunt la imatge: ‘Canviem l’estat de les coses’.

Qui hi dóna suport?

Representants de tots els partits independentistes i d’entitats diverses de la societat civil han ajudat a impulsar la campanya donant-hi suport a la xarxa. És el cas dels presidents Carles Puigdemont i Quim Torra, d’Oriol Junqueras, Marta Rovira, Pere Aragonès, Ester Capella, Alfred Bosch, Roger Torrent, Josep Costa, Mireia Boya, David Fernàndez, Marcel Mauri, Elisenda Paluzie, Lluís Llach, Albano-Dante Fachin, Jordi Cuixart…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any