La tertúlia proscrita

Revés del Tribunal Constitucional espanyol a les víctimes del franquisme: rebutja el recurs d’un torturat per la policia

  • El ple del tribunal de garanties ha rebutjat d'estudiar a fons les al·legacions de Francisco Ventura, que va ser detingut i torturat l'any 1967

VilaWeb
Redacció
07.05.2024 - 14:07
Actualització: 07.05.2024 - 17:38

El Tribunal Constitucional espanyol ha decidit d’inadmetre a tràmit el recurs d’una víctima torturada per la policia espanyola durant la dictadura franquista. El ple del tribunal de garanties ha rebutjat d’estudiar a fons les al·legacions de Francisco Ventura, detingut i represaliat a València l’any 1967, contra la decisió dels jutjats d’inadmetre i rebutjar les querelles i denúncies.

Francisco Ventura Losada va ser detingut en una manifestació l’1 de maig de 1967, a València, i va ser traslladat a Madrid. Allà, va ser torturat per la policia espanyola i va passar uns quants anys a presó, on va fer una vaga de fam. El jutjat 2 de València i l’Audiència Provincial també van evitar que Ventura i els seus advocats fessin una investigació sobre els fets.

El ple ha dictat que no es va coartar el seu dret de la tutela judicial efectiva, tot i el vot particular en contra dels magistrats María Luisa Balaguer i Ramón Sáez. El debat del recurs s’ha centrat a valorar la incidència que la llei de memòria democràtica del 2022 pogués tenir en aquest dret fonamental, però la majoria dels magistrats ha considerat que no calia revisar ni matisar la doctrina que la cort de garanties va fixar amb el cas de l’ex-secretari general del PCE i fundador d’Esquerra Unida, Gerardo Iglesias. Ell va intentar, el 2021, sense èxit, que el tribunal de garanties li donés empara arran de la negativa d’un jutjat d’Uvieu d’investigar un policia per detencions i tortures entre el 1964 i el 1974.

Uns quants casos similars

El TC espanyol també té pendent de resoldre un altre recurs similar, el d’Ángel Almazán, mort el 15 de desembre de 1976, a divuit anys, a causa de les bastonades de la policia espanyola en una manifestació a Madrid. Almazán va participar en una manifestació en contra del referèndum de la llei de reforma política, i es va morir dies més tard a l’hospital de La Paz. El seu germà, Javier Almazán, i la coordinadora Ceaqua van presentar una querella als jutjats de Madrid contra quatre policies i Rodolfo Martín Villa, llavors ministre de Governació espanyol, però tant el jutjat 10 de Madrid com l’Audiència Provincial de Madrid van decidir girar l’esquena a la investigació. Van portar el cas al Tribunal Constitucional tenint el cas de Gerardo Iglesias com a referència, però el cas també es va acabar rebutjant.

La decisió del ple d’inadmetre el recurs de Ventura confirma la línia majoritària del TC espanyol d’inadmetre a tràmit aquest tipus d’al·legacions. Ara hi ha un debat reobert després que aquests dos casos arribessin al ple a instàncies d’una de les sales. La justícia ordinària d’un jutjat de Madrid és, de moment, l’única que manté oberta una recerca penal de les tortures que la Direcció General de Seguretat va fer a Julio Pacheco, un militant antifranquista. El cas és pendent que el jutjat decideixi si les acusacions contra uns quants policies, entre els quals, el comissari jubilat José Manuel Villarejo, han prescrit.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any