Transdnièster: una petita Unió Soviètica entre Moldàvia i Ucraïna

  • El fotògraf anglès Justin Barton va ser l'any passat en aquest territori entre Moldàvia i Ucraïna i en va publicar un reportatge

VilaWeb

Redacció

12.03.2016 - 02:00

Si us parlem de soviets suprems, de KGB, d’estàtues de Lenin i de banderes amb falç i martell, segurament que pensareu en la Unió Soviètica. Però actualment,  vint-i-cinc anys després de la seva desaparició, una bona part de tot aquell món soviètic es manté ben viu en una petita franja de terra entre Moldàvia i Ucraïna: la República Moldava de Transnístria. També coneguda com a Transdnièster, és formada per mig milió de ciutadans russòfons que van declarar la independència respecte de Moldàvia el 1992 i que, actualment, forma part de la llista d’estats fantasma del planeta.

Un quart de segle després de la caiguda de l’URSS, en aquest racó de món es continua mantenint la nomenclatura i l’organització soviètica, tal com es pot comprovar al treball The Transnistrian Patriot, del fotògraf anglès Justin Barton. Gràcies a dues visites que hi va fer l’any passat, va retratar amb la seva càmera tot de ciutadans d’aquest país aïllat del món: des d’Ígor Nebeigolova, coronel del KGB i comandant del regiment cosac de Tiraspol, fins a Sergei Txeban, diputat del Soviet Suprem de Transnístria, passant per Nadezhda Bondarenko, editora del diari local… el Pravda.

Recentment, les fotos de Barton s’han publicat en revistes com Lens Culture i Wired.

Cal recordar que el 2008, el director de VilaWeb, Vicent Partal, va visitar el Transdnièster i va escriure tres articles sobre aquest estat fantasma a Moldàvia, esdevingut un paradís per a qualsevol classe de crim organitzat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor