Tot allò que cal saber per anar a la manifestació del ‘No tinc por’

  • A les quatre en començarà una altra manifestació a la Rambla de Catalunya contra la presència de Felipe VI i el govern espanyol

VilaWeb
Redacció
25.08.2017 - 18:59
Actualització: 25.08.2017 - 20:32

Demà a la tarda, els carrers del centre de Barcelona s’ompliran de gom a gom. Amb el lema ‘No tinc por‘, hi ha previst que milers de persones es manifestin per mostrar el rebuig als atemptats de Barcelona i Cambrils i a favor de la pau.

La manifestació començarà a les sis de la tarda i anirà des de la cruïlla de la Diagonal amb passeig de Gràcia, fins a la plaça de Catalunya. A l’altura de la Gran Via de les Corts Catalanes hi haurà la capçalera, que estarà ocupada per agents dels Mossos d’Esquadra, membres del servei d’emergències, bombers i representants d’altres cossos que van tenir un paper clau en l’atenció de les víctimes.

A la plaça de Catalunya hi haurà un escenari on es farà l’acte final. Tot i que la manifestació és convocada pel govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, la voluntat dels organitzadors és que el protagonisme sigui ciutadà en tot moment. És per això que no hi haurà parlaments de les autoritats.

Tenint en compte que la convocatòria es preveu massiva, us expliquem tot allò que heu de saber per poder moure-us amb comoditat i seguretat pel centre de Barcelona si hi voleu prendre part.

A les 16.00, la manifestació sense Felipe VI ni Rajoy
Més de 170 entitats vinculades a la pau i a la justícia social han convocat una manifestació de suport a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils demà a les quatre de la tarda a la Rambla de Catalunya de Barcelona (cantonada amb carrer d’Aragó). El lema de la convocatòria és ‘Les vostres polítiques, les nostres morts. Pau, solidaritat i convivència en la diversitat’. Els organitzadors demanen als manifestants que vagin de blau, com a símbol de la Mediterrània, cruïlla de cultures.

Aquesta concentració alternativa vol donar resposta a les peticions d’alguns sectors que no volen veure Felipe VI ni el president del govern espanyol a la manifestació unitària. En el manifest, els organitzadors denuncien ‘la hipocresia de líders i representants polítics, del govern espanyol i de la monarquia’ espanyola que, ‘amb les seves polítiques, promouen guerres, i alimenten conflictes armats, mitjançant la venda i el comerç d’armes a països com l’Aràbia Saudita que apliquen polítiques repressives i antiterroristes que fomenten l’espiral de violència’.

Estelades, crespons i samarretes blaves
La simbologia serà un element cabdal de la manifestació, més encara després que s’hagi confirmat l’assistència de Felipe VI i Mariano Rajoy a la manifestació de les sis de la tarda. L’Assemblea Nacional Catalana ha fet una crida pública a participar en la manifestació i ha demanat que qui dugui senyeres i estelades hi afegeixi un crespó negre com a homenatge a les víctimes. A més, demana que qui pugui hi acudeixi amb una samarreta blava, seguint la crida ‘#AnemDeBlau per la pau’.

Amb el lema #AnemDeBlau per la pau, aquests últims dies ha anat creixent per les xarxes socials la crida perquè els manifestants es posin roba blava per anar a la manifestació. Més d’un centenar d’entitats s’han sumat a la iniciativa. D’aquesta manera volen fer palesa la diferència amb altres assistents, com el rei espanyol, i que sigui la ciutadania, i no pas les autoritats, qui protagonitzi aquesta marxa per la pau i contra els atemptats.

Què han de fer els assistents?
Protecció Civil i els Bombers recomanen que els manifestants duguin els peus protegits i roba còmoda. També aconsellen que tots els assistents duguin la documentació, segueixin les ordres dels organitzadors i la informació oficial, tinguin localitzades les sortides d’emergències i que sempre acordin un punt de trobada amb els seus acompanyants. També es recomana que als nens se’ls posin braçalets amb el nom i un telèfon de contacte.

Els Mossos d’Esquadra també han demanat que els assistents evitin tant com puguin de generar alarma o angoixa. Recomanen, per exemple, que no es portin motxilles per evitar cap situació d’alarma si alguna quedés abandonada.

Per la seva banda, el govern ha fet una crida a l’ús racional del telèfon mòbil durant la manifestació per intentar evitar el col·lapse de la xarxa i poder garantir el servei en cas d’emergència.

A causa de la manifestació, diversos carrers del centre de la ciutat quedaran tallats. És per això que es recomana que la gent faci servir el transport públic i que, en la mesura del possible, arribi a peu al punt de trobada, als Jardinets de Gràcia. També s’aconsella de preveure un temps addicional per al desplaçament, com en qualsevol esdeveniment massiu. Les estacions de Bicing dels voltants de la plaça de Catalunya no funcionaran entre les sis del matí i les vuit del vespre de dissabte.

Quins metros s’han d’agafar?
El servei de metro es reforçarà un 40% durant la tarda del dissabte, entre la una del migdia i les deu de la nit. Tot i això, s’aconsella que a partir de la tarda s’evitin les estacions de Diagonal (L3 i L5), Passeig de Gràcia (L2, L3 i L4) i Catalunya (L1 i L3). Es recomana, en canvi, l’ús de les parades de Verdaguer (L4 i L5), Girona (L4), Universitat (L1 i L2) i Urquinaona (L1 i L4). L’objectiu és que els intervals entre trens siguin d’uns quatre minuts i mig. També hi haurà un desplegament especial de personal i seguretat per a ordenar la mobilitat abans i després de la manifestació.

Cal tenir en compte que, durant aquest mes d’agost, hi ha obres de millora a les línies 1 (entre Torras i Bages i Fondo) i 3 (entre Lesseps i Vall d’Hebron) de metro. Es podrà accedir al centre des de la part nord amb la línia 5 des de Vall d’Hebron o la 4 des de Trinitat Nova fins a Verdaguer. Des de Santa Coloma de Gramenet, l’L9 Nord permet enllaçar amb l’L1 a la Sagrera.

Hi haurà desviaments a les línies de bus
Els qui decideixin d’anar amb bus han de tenir present que gairebé una trentena de línies de bus i bus turístic que passen pel centre seran desviades per la manifestació. Entre les quatre de la tarda i les nou del vespre hi haurà desviacions o limitacions de recorregut en les línies regulars següents: H8H10H12H16V13V15V17, 6, 7, 19, 20, 22, 24, 33, 34, 41, 42, 47, 50, 54, 55, 59, 62, 66, 67, 68 i 91. Pel que fa al bus turístic, es veuran afectades les línies vermella, verda i blava.

Servei reforçat de FGC i Renfe
Els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya també reforçaran el servei. D’una banda, la línia Barcelona-Vallès oferirà un servei especial a partir del migdia i fins que acabi la manifestació. Per la seva banda, la línia Llobregat-Anoia circularà en horari de dia feiner. A més, es duplicarà la capacitat de la major part dels trens, que passarà dels tres cotxes als sis.

Pel que fa a Renfe, circularan cinquanta trens addicionals entre les dues de la tarda i les cinc, a les hores de màxima afluència de passatgers d’entrada a Barcelona. També hi haurà un servei reforçat entre les set de la tarda i les deu de la nit per a facilitar la sortida de la ciutat dels assistents.

Anomalies en les zones d’aparcament
Per facilitar l’estacionament dels manifestants que arribin de fora de l’Àrea Metropolitana en autocar, es permetrà, de manera excepcional, que s’aparquin aquests vehicles en alguns carrers propers a la manifestació durant tot el dia al carril dret de circulació.

En canvi, es prohibirà l’estacionament de vehicles a partir de les sis del matí d’aquest dissabte a: passeig de Gràcia (entre Sèneca i avinguda Diagonal), plaça de Catalunya, Fontanella, Casp (de passeig de Gràcia a Llúria) i Diputació, al costat mar (de Pau Claris a passeig de Gràcia).

Abans, durant i després de la manifestació és molt important de fer cas de les informacions oficials i les indicacions que donaran els agents de seguretat sobre el terreny. A més, en tot moment es podrà seguir l’estat del transport o estar al cas de qualsevol incidència per mitjà dels perfils de Twitter @TMBinfo@mossos@emergenciescat, @bomberscat o @BCN_bombers.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor