28.05.2016 - 23:17
|
Actualització: 29.05.2016 - 11:27
El polèmic referèndum sobre la retirada o no del monument franquista al riu Ebre ha acabat a Tortosa amb una gran abstenció. La participació ha estat només del 29,73 per cent.
Entre els qui han votat han estat majoria els partidaris de mantenir el monument franquista. L’opció A, per a la retirada i museïtzació del monument, ha obtingut només el 31,25% dels vots, mentre que la opció B, per a mantenir-lo, ha aconseguit el 68,36%. Hi podien votar 28.467 persones, els majors de 16 anys i empadronats a Tortosa.
L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CDC), ha assegurat que la participació havia estat elevada -per ser una consulta- i ha demanat ‘respecte’ per a la ciutadania que ha exercit el seu vot i per a tota la ciutat en general davant l’allau de missatges en contra de la decisió que s’han desfermat per les xarxes socials en conèixer els resultats de la consulta.
‘Els tortosins no som feixistes, ni franquistes ni antidemocràtics, i estem compromesos amb aquest país igual que qualsevol altre. Vivim en un país complex i hem d’acostumar a respectar-nos i acceptar-nos’, ha dit Bel davant el que ha començat a ser un allau de crítiques a través de les xarxes socials pel posicionament majoritari dels ciutadans en la consulta. Bel ha demanat ‘respecte’ a les persones i a Tortosa i ha demanat que no fos qüestionat el ‘tarannà democràtics dels votants’.
Resignació a ERC i decepció i preocupació a Movem
Després que l’alcalde anunciés els resultats, els portaveus de tots els grups municipals amb representació a l’Ajuntament, a excepció de la CUP, han volgut valorar les votacions. El primer tinent d’alcalde i portaveu d’ERC, Josep Felip Monclús, ha escenificat la resignació d’ERC davant els resultats majoritaris contraris a l’opció que defensaven els republicans. Monclús ha reconegut que s’esperaven més vots per la retirada però que ‘la realitat és la que és’, i treballaran per tirar endavant la voluntat expressada a les urnes.
Per la seva banda, el portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha estat el més crític amb el percentatge de participació, prop del 30%, qualificant-la de ‘baixa’, i comparant-ho amb el 46% que va assolir la consulta del 9N. Jordan ha lamentat que no s’hagi fet una campanya institucional amb més informació perquè hi havia molta gent que no sabia què es votava, i s’ha mostrat decebut pels resultats, perquè l’opció guanyadora no és l’opció que defensava la seva formació, i preocupat per la imatge que donarà Tortosa a la resta del país. ‘Caldrà fer molta pedagogia perquè se’ns entengui’, ha manifestat.
També des del PSC, el seu portaveu, Enric Roig, ha qüestionat que la participació sigui elevada per ser una consulta, i ha titllat el percentatge de ‘justet’ per ser un tema de tan calat. Roig també ha criticat la manca de planificació en la consulta, i ha assegurat que es mantindran expectants a la proposta que plantegi el govern municipal sobre com i de quina manera s’ha de tirar endavant el que s’ha dit a les urnes.
Per últim, el portaveu del PP, Xavier Dalmau, s’ha mostrat satisfet dels resultats i s’ha afanyat també a demanar respecte. ‘Ja no demano comprensió però sí respecte a la decisió presa pels tortosins’, ha dit.
La comissió per la retirada, continuarà lluitant
Un cop coneguts els resultats, la Comissió per a la retirada de la simbologia franquista ha volgut deixar clar que continuaran treballant per aconseguir el seu objectiu. ‘La consulta ha estat un entrebanc per avançar cap a la retirada però més aviat o més tard el retirarem’, ha assegurat la portaveu Ester Baiges. L’entitat ha lamentat el que consideren una ‘irresponsabilitat política’ de la majoria de regidors del consistori per avalar i legitimar una consulta que possibilita que el monument es quedés al mig del riu. Malgrat que encara no han decidit els passos a seguir a partir d’ara, la Comissió ha deixat clar que ‘estem en el mateix moment que quan ens vam constituir’, i que no defalliran en el seu objectiu.
Per la seva part, les dos entitats que es van personar com a part implicada en la consulta, l’associació ebrenca La Saó, i l’associació ‘Tortosins pel monument’ també han valorat tot el procés. Des de La Saó, un dels seus representants, Josep Maria Royo, ha assegurat que els resultats formen part d’una ‘crònica d’una mort anunciada’ ja que no ha existit ni campanya institucional ni tampoc per part dels partits per donar informació i fer pedagogia ciutadana amb una reflexió ‘serena i profunda’ com mereix la qüestió. Des de l’entitat, s’ha valorat positivament el percentatge de participació, i s’ha demanat al consistori que per tirar endavant l’opció guanyadora es faci de manera rigorosa i comptant amb institucions nacionals i internacionals que puguin dotar de contingut científic i tècnic el projecte ‘imprescindible de cara a promoure el debat de la memòria històrica’.
Per últim, des de l’entitat ‘Tortosins pel monument’, el seu president, Jaume Solé, s’ha mostrat molt satisfet pels resultats, i ha animat a totes les parts, també als defensors de la retirada, a treballar conjuntament per un projecte de monument a la pau a tots els tortosins.
També podeu llegir: ‘El monument i les 10 espècies de l’ecosistema’ d’Anna Zaera