05.11.2015 - 18:03
|
Actualització: 05.11.2015 - 21:03
Suïssa només farà de mediadora entre Catalunya i Espanya ‘si totes les parts ho desitgen expressament’. Aquesta és la resposta del govern federal helvètic a la pregunta parlamentària de cinc diputats suïssos de diversos partits, que el 22 de setembre li havien demanat si, ‘tenint en compte la neutralitat i la tradició democràtica de Suïssa’, estaria ‘disposat a proposar els bons oficis del país per assegurar una mediació entre Madrid i Barcelona’. En la resposta parlamentària a què ha tingut accés l’ACN, l’executiu assegura que ‘les aspiracions independentistes de Catalunya afecten la política interior d’Espanya’ i, per tant, la mediació de Suïssa no és requerida.
En aquesta resposta, publicada avui, el govern federal defensa que, en qualsevol cas, ‘Suïssa està sempre disposada a discutir sobre l’estructura de l’estat federal, la política financera o la democràcia directa amb els estats que ho desitgin’.
El contingut de la interpel·lació
El socialista Mathias Reynard, el demòcrata-cristià Yannick Buttet, el conservador Oskar Freysinger, el verd-liberal Beat Flach i el verd Balthazar Glätti són els cinc consellers nacionals de l’Assemblea Federal suïssa que havien signat la interpel·lació. ‘El poble català ha expressat reiteradament la voluntat de decidir el seu futur polític’ i el govern de la Generalitat ‘ho ha intentat tot per complir el seu mandat democràtic’ de ‘permetre als catalans de votar en un marc legal’, hi deien.
‘Tot i el blocatge de Madrid, Catalunya aspira avui a escollir democràticament el seu futur polític –afegien–. Si les llistes independentistes aconsegueixen la majoria dels escons a les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre, Catalunya farà una declaració unilateral d’independència.’ I encara recordaven: ‘Catalunya té una identitat forta i particular, inscrita en la seva llengua i cultura, però també en institucions centenàries.’
Alhora, lamentaven que ‘Madrid, per veu del president del govern, ha anunciat que en cas de victòria dels independentistes considerarà il·legal la declaració d’independència’. En la interpel·lació denunciaven que ‘la posició espanyola sembla contrària a la pràctica internacional pròpia dels països democràtics’, perquè els ‘vets successius han exhaurit totes les vies legals a disposició de Catalunya’.