Sarajevo inaugura l’exposició ‘No ens n’oblidem’ del fotoperiodista gironí Miquel Ruiz

  • L'exposició serà regalada a la ciutat de Sarajevo i a l’Associació Mares de Srebrenica

VilaWeb

ACN

14.10.2016 - 02:00
Actualització: 04.11.2016 - 12:37

Una fotografia de la Biblioteca de Sarajevo incendiada i derruïda per les bombes sèrbies durant el setge a la capital de Bòsnia és la peça central de l’exposició No ens n’oblidem, del fotoperiodista gironí Miquel Ruiz, inaugurada ahir en aquesta biblioteca, un edifici monumental restaurat 2014. En la inauguració, hi havia el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, que precisament va viure a Sarajevo durant el setge.

H_3134816.jpg

L’exposició és un recull de vint-i-quatre imatges fetes per Ruiz a Bòsnia i Hercegovina en ple conflicte bèl·lic, amb fotografies de la vida durant el setge de Sarajevo, els camps de refugiats i les forces de l’ONU, i també dels anys posteriors, quan van començar els reconeixements de les víctimes, especialment les del genocidi de Srebrenica.

Un somni fet realitat
Per al fotògraf Miquel Ruiz implica el compliment d’un vell somni i una promesa que es va fer a ell mateix, el 1993, quan va fotografiar l’edifici destruït per l’artilleria sèrbia. ‘De les cendres d’aquestes ruïnes n’havia de tornar a sortir la cultura d’aquest país, i per això era meravellós de somniar molts anys que podria retornar a Sarajevo i fer una exposició dins de les ruïnes. Finalment el somni s’ha complert.’ D’acord amb el desig del fotògraf, l’exposició ‘No ens n’oblidem’ serà regalada a la ciutat de Sarajevo i a l’Associació Mares de Srebrenica.

‘Mai més’
Romeva, que hi va viure mentre treballava a les Nacions Unides, va destacar que Europa havia fracassat en molts sentits durant la guerra de Bòsnia: ‘N’hi ha prou de pronunciar el nom d’aquesta ciutat, Sarajevo, o recordar la ciutat de Srebrenica.’

Segons Romeva, Europa avui ha d’afrontar un destí d’enormes dificultats i un dels màxims desafiaments que té és la crisi dels refugiats. ‘Atendre les persones que ho necessiten era una obligació fa vint-i-cinc anys en aquesta terra i ho és ara mateix a la Mediterrània. Europa s’hi juga la credibilitat i el futur’, va expressar en el discurs d’inauguració.

El conseller també va visitar la seu de l’associació Obrazovanje Gradi BiH –que es traduiria per ‘l’educació construeix Bòsnia i Hercegovina’–, dirigida per l’ex-general bosnià d’origen serbi Jovan Divjak. L’associació dóna suport a les famílies amb nens víctimes de la guerra, i en promou l’educació i formació.

Divjak, amb qui Romeva s’ha entrevistat, va abandonar l’exèrcit iugoslau per formar part de l’estat major de l’Exèrcit de la República de Bòsnia i Hercegovina i va participar activament en la protecció de Sarajevo durant el setge. Té nombrosos premis internacionals per la seva tasca, entre els quals el Premi ‘Constructors de la Pau’, atorgat per l’Institut Català Internacional de la Pau, i que va recollir al Parlament de Catalunya el 17 de març del 2014.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor