Romeva a EUObserver: ‘L’única opció és la independència’

  • El conseller d’Afers Exteriors diu que Catalunya aspira a ser un estat i un aliat de la comunitat internacional

VilaWeb
ACN
04.02.2016 - 18:39
Actualització: 05.02.2016 - 07:00

El conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, diu en una entrevista a Euobserver que Catalunya ‘aspira a ser un estat i un aliat dels estats d’Europa i del món’. Romeva recorda que el govern català vol aportar solucions i que té la voluntat i la intenció de contribuir al projecte europeu, del qual vol ser un actiu i no un pas problema. Amb tot, explica que les dificultats amb l’estat espanyol impedeixen als catalans de tenir una relació normal amb Europa: ‘No som un estat normal, i no som el que Espanya vol que siguem, estem en una situació estranya i l’hem de resoldre –diu–. I afegeix que l’única opció és la independència.

‘No és útil per a Europa de mantenir problemes com el català sense resoldre’, diu. I recorda que el 27-S es va assolir un mandat electoral amb un full de ruta cap a la independència i que al parlament hi ha la majoria per aplicar-lo.

Segons ell, hi ha sensibilitats molt diferents a Europa respecte de la possibilitat de la independència. ‘Hi ha pobles i estats que ho entenen des del punt de vista democràtic i d’altres en què el govern manté una línia més rígida’, diu. ‘Nosaltres som un aliat, però hi ha estats que òbviament van amb cautela per les seves relacions amb Espanya’, cosa que troba lògica: ‘És difícil per a un estat mantenir relacions de caire no estatal en contra de la voluntat d’un altre estat, especialment si aquest últim és un soci.’

Romeva diu que el govern espanyol actua amb criteris irracionals envers Catalunya. La diplomàcia de Madrid –recorda– controla l’acció catalana de recerca d’inversió internacional, per exemple: ‘S’estimen més perdre oportunitats econòmiques que també serien beneficioses per a Espanya.’ En aquest punt esmenten també els retards en el corredor mediterrani.

Per Romeva, un referèndum com el del 2014 a Escòcia el 2014 seria la millor solució, però creu que no es farà: ‘Hem demanat un referèndum 17 vegades. Quin és el límit de vegades que pots demanar un referèndum? 17 vegades més o hem de mirar una solució alternativa?’ Els catalans –afegeix– han intentat durant dècades trobar solucions dins del marc de la constitució espanyola: ‘No ha estat possible, ja n’hi ha prou.’

Diu també que el govern de Junts pel Sí vol resoldre la situació amb diàleg amb totes les parts. ‘Però per tenir diàleg –afegeix– necessites algú amb qui poder parlar.’ Romeva defensa que els catalans no volen pas ser cap problema, però que la qüestió de la independència esdevindrà una qüestió europeu, especialment perquè no s’hauria de poder retirar la nacionalitat europea als 7,5 milions de catalans.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor