27.06.2017 - 18:31
|
Actualització: 27.06.2017 - 20:02
El govern ha anunciat avui que el concurs d’homologació d’empreses fabricants d’urnes s’havia declarat desert. Les dues empreses que hi havien participat no han complert els requisits establerts. Ara s’obren noves vies previstes per la llei de contractació per a l’adquisició de les urnes. Amb tot, l’anunci ha aixecat una polèmica entre partits i una certa alarma a les xarxes. Aclarim quina és la situació que resulta d’aquest anunci d’avui.
Què ha passat amb el concurs de les urnes?
Era un concurs per a homologar empreses que tinguessin la capacitat de fabricar urnes de votació. Concretament, havien de tenir la capacitat de fabricar unes vuit mil urnes de metacrilat. S’hi van presentar dues empreses petites que deien que podien fer-ho. Hom els va demanar el compliment d’uns requisits de solvència. Totes dues empreses van dir que els complien i, quan els van demanar la documentació per a acreditar-ho, una de les dues va abandonar el procés i l’altra va presentar errors i incongruències en els documents. Per tant, el concurs s’ha declarat desert.
És normal que no s’hagin presentat les empreses grans?
El fet que s’hagin presentat tan sols dues empreses de dimensió modesta al concurs ha despertat sospites del govern. Les empreses grans de fabricació de plàstics tenen contractes habituals amb les administracions autonòmiques de l’estat i, en alguns casos, amb el govern espanyol. No se sap si l’autoexclusió d’aquestes empreses més grans és resultat de pressions de l’estat, de l’amenaça pública expressada directament pel portaveu del govern espanyol o dels dubtes sobre la possible pèrdua de contractes com a represàlia. Sigui com sigui, aquestes empreses no han volgut participar en un concurs de més de dos-cents mil euros.
Què implica que el concurs s’hagi declarat desert?
Ara que el concurs d’homologació d’empreses per a fabricar urnes s’ha declarat desert, el govern té vies administratives i legals alternatives per a encarregar-les i comprar-les. La llei de contractació pública estableix camins perquè els governs puguin contractar qualsevol servei o producte si en el concurs públic no s’han presentat empreses o ofertes d’acord amb els requisits estipulats. Per tant, la situació actual no implica que el govern no pugui contractar urnes per al referèndum del primer d’octubre, sinó que s’obren vies de contractació més directes.
Hi ha divergències dins el govern per aquesta qüestió?
Al govern s’han expressat algunes divergències des de fa mesos en relació amb aquest procés de contractació. Són divergències entre el departament de Vice-presidència i Economia i el de Governació. La consellera Meritxell Borràs ha estat encausada per haver fet aquest concurs d’homologació d’empreses per a les urnes. Si el concurs es declara desert, ara pot arxivar-se la causa oberta per una denúncia de la fiscalia.
Per què la CUP es declara perplexa?
El grup parlamentari de la CUP ha denunciat que el govern l’havia apartat de la presa de decisions per a organitzar el referèndum. La presidenta parlamentària de la CUP, Mireia Boya, ha manifestat la ‘perplexitat absoluta’ de la CUP pel fet que el govern hagi declarat desert el procés d’homologació per a la compra d’urnes, una informació que ignoraven. Boya ha dit que el govern ha de comprar les urnes ‘amb el procediment que vulgui’. I ha insistit que han de ser ‘homologades a escala internacional’.
Hi ha una reunió de crisi?
Aquesta tarda s’ha publicat que hi havia una ‘cimera’ extraordinària de crisi per la qüestió de les urnes amb els partits sobiranistes i les entitats al Palau de la Generalitat. Però el fet és que hi havia una reunió de coordinació planificada, periòdica i ordinària que es fa quinzenalment, a la qual assisteixen alguns representants del govern, Junts pel Sí, la CUP i les principals entitats. Alguns dels participants han explicat a VilaWeb que en aquesta ocasió s’havia filtrat a la premsa que es feia una reunió extraordinària per tapar el soroll que s’ha mogut sobre el concurs de fabricants d’urnes. Amb tot, hi ha el compromís del govern d’acordar una via alternativa per a la fabricació d’urnes abans del 4 de juliol, que és quan el govern comunicarà els detalls del referèndum en un acte públic.