26.07.2017 - 20:09
|
Actualització: 27.07.2017 - 14:22
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha demanat al consell d’estat un dictamen urgent contra la reforma del reglament del parlament aprovada aquesta tarda per la majoria parlamentària. En concret, l’executiu espanyol ha demanat a aquest organisme, i també a l’advocat de l’estat, que estudiï l’article 135.2 del reglament. El consell d’estat té previst de reunir-se aquest dijous –tot i que ja treballa en el text des de fa dies. Segons fonts del Ministeri de Justícia, tot apunta que avalarà la presentació d’un recurs d’inconstitucionalitat contra la norma. Si es compleix aquest requisit, l’executiu espanyol preveu d’aprovar-lo divendres, coincidint amb l’última reunió del govern de Mariano Rajoy abans de l’estiu. El Tribunal Constitucional no té previst de fer cap ple fins al setembre, però podria reunir-se d’urgència la setmana que ve, com ha fet en ocasions anteriors.
El ministre de Justícia espanyol, Rafael Catalá, ha dit, en conferència de premsa, que el seu govern cerca una base sòlida per al recurs. ‘Intentem que hi hagi poca opinió política i molt fonament jurídic, si els dictàmens avalen que la reforma no és respectuosa, la impugnarem’, ha avançat.
El reglament del parlament ja permet la tramitació ‘per la via ràpida’
Després d’un debat amb molta tensió ambiental, els vots a favor de Junts pel Sí i la CUP han servit per a aprovar la reforma del reglament del parlament. Amb els canvis introduïts, el parlament podrà tramitar per la via de la lectura única les anomenades lleis de desconnexió, és a dir, la llei del referèndum i la llei de transitorietat jurídica. D’aquesta manera, la majoria parlamentària vol que es puguin accelerar els tràmits en l’aprovació d’aquestes lleis cabdals per a culminar el procés i engegar la desconnexió, i que el Tribunal Constitucional i el govern espanyol tinguin un marge de maniobra més reduït.
Després de les recomanacions del Consell de Garanties Estatutàries, però, l’article diu que les lleis han de complir els supòsits de simplicitat o naturalesa, de manera que limita els casos en què es poden fer servir. L’oposició ha votat en bloc contra la reforma apel·lant a l’ús que, segons diuen, en volen fer els sobiranistes. Ciutadans, PSC, PPC i CSQP han demanat als independentistes que no es faci servir la lectura única per a tramitar la llei del referèndum i la de transitorietat. De fet, PSC i CSQP s’han abstingut en el punt referent a la lectura única després de la modificació que hi ha introduït Junts pel Sí, amb què s’asseguren que s’esvaeixen els dubtes que manifestava el Consell de Garanties Estatutàries sobre la seva constitucionalitat.
El PP ja ha anunciat que presentaria un recurs d’empara al Tribunal Constitucional, si s’aprovava la reforma. Ciutadans també ha anunciat que portaria ‘des del primer minut’ la reforma del reglament al TC.
Un dels moments més calents del debat ha tingut lloc quan el diputat del PP Alejandro Fernández ha arribat a dir que estava segur que ‘en un referèndum legal i acordat’ Junts pel Sí i la CUP no acceptarien la victòria del no. Això ha encès els diputats…