Querella contra vuit magistrats del TC per prevaricació en l’aval a la via repressiva del tribunal

  • El col·lectiu de juristes Drets els denuncia per haver validat la llei del TC sabent que és inconstitucional

VilaWeb

Redacció

03.04.2017 - 12:00
Actualització: 03.04.2017 - 19:29

El col·lectiu de juristes Drets ha presentat avui una querella al Tribunal Suprem espanyol contra vuit magistrats del Tribunal Constitucional. Els acusen d’un delicte de prevaricació per haver permès d’aprovar la llei que reformava el tribunal i que li donava capacitat sancionadora. Els juristes consideren que aquests vuit magistrats ja sabien que aquesta reforma ‘vulnerava l’estat de dret’ quan van ratificar-la, arran dels recursos que hi havien presentat la Generalitat i el govern basc.

A la querella el col·lectiu Drets recorda que la reforma de la llei orgànica del TC atorga a aquesta institució la possibilitat d’imposar multes i de suspendre de les seves funcions autoritats, treballadors públics o particulars que incompleixin les resolucions del tribunal, un fet que ‘atempta contra el principi d’inviolabilitat dels representants polítics i contra l’estatut del treballador públic’.

També recorda que la llei permet que el TC acordi l’execució substitutòria, és a dir, demanar al govern espanyol que adopti mesures adients per fer complir les sentències, un fet que el col·lectiu considera una ‘incoherència flagrant ja que pot ser que l’estat sigui la part demandada en molts casos’. Així mateix, segons el col·lectiu, la reforma ‘atempta contra la legalitat espanyola’ perquè atorga al TC la potestat d’adoptar les mesures que consideri convenients ‘quan concorrin circumstàncies d’especial transcendència constitucional’, sense necessitat d’escoltar les parts, i només una vegada presa la decisió l’afectat hi podrà dir-hi la seva.

Segons Drets, els magistrats del TC que van donar el vist-i-plau a la reforma van incórrer en un delicte de prevaricació perquè van dictar la sentència sabent que era injusta i que no s’adequava a la constitució. ‘En realitat estem davant una reforma de la constitució encoberta perquè segons la constitució el TC no forma part del poder judicial i, per tant, si s’han d’executar les seves decisions ha de demanar ajuda als jutges i tribunals, tal com recull la constitució espanyola’.

El col·lectiu argumenta que el TC hauria d’haver declarat inconstitucional la reforma perquè altera l’entramat jurídic constitucional. ‘El que ha fet el TC és dictar dues sentències declarant que la reforma és constitucional.’ Les sentències, conclou el col·lectiu, ‘s’han dictat amb criteris extrajurídics i extraconstitucionals’ amb l’únic objectiu de ‘preservar la unitat d’Espanya’ més enllà de l’estat de dret.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor