Què passa al Níger i com afecta el Sahel el cop d’estat?

  • La presència de grups gihadistes i dels mercenaris de Wagner, l’urani i la propagació de més cops d'estat que hi ha hagut a la zona recentment són les causes principals de preocupació pels fets del Níger

VilaWeb
El general Mohamed Toumba, un dels caps del cop d'estat, saluda els milers de ciutadans aplegats en l'estadi de la capital per donar suport als militars (fotografia: Issa Ousseini).

The Washington Post

09.08.2023 - 21:40

The Washington Post · Miriam Berger

Rússia i el grup de mercenaris Wagner han “intentat d’aprofitar-se” de la inestabilitat al Níger, segons que va advertir el secretari d’estat nord-americà, Antony Blinken, la setmana passada, després d’un cop d’estat militar sense vessament de sang que va destituir el president nigerià, aliat dels Estats Units.

Aquest país de l’Àfrica Occidental, ric en urani i sense sortida a la mar, és situat en una regió assetjada per cops d’estat militars, pobresa i extremisme gihadista. El cop d’estat del mes passat va ser el cinquè del país d’ençà que es va independitzar de l’estat francès el 1960. La Comunitat Econòmica dels Estats de l’Àfrica de l’Oest (CEDEAO), un bloc regional que agrupa quinze països, ha interromput els lligams financers i ha amenaçat amb una intervenció militar si els dirigents del cop d’estat no es retiren. Però els països veïns Mali i Burkina Faso, tots dos sacsejats fa poc per cops d’estat afavorits per Rússia, donen suport a la junta del Níger.

Partidaris de la junta militar ocupen el parlament. La constitució ha estat suspesa pels colpistes (fotografia: Issifoiu Djibo).

Ací teniu tot allò que cal saber sobre això que passa al Níger i les implicacions mundials que té.

Què passa al Níger?

El 26 de juliol, una junta militar, encapçalada per la guàrdia presidencial del Níger, va detenir el president Mohamed Bazoum. A mesura que es van anar filtrant detalls de la crisi, la Unió Africana va alertar d’un “intent de cop d’estat”.

La condemna internacional va ser unànime. En una ofensiva diplomàtica, l’estat francès, els Estats Units, la Unió Africana i la CEDEAO, entre més països, van instar la junta militar a restablir Bazoum. Però dos dies més tard, Abdourahmane Tchiani, cap de la guàrdia presidencial del Níger, va aparèixer a la televisió nigeriana i es va autoproclamar cap d’un govern de transició. La junta va suspendre immediatament la constitució del Níger.

Com a reacció, l’estat francès i la Unió Europea van tallar centenars de milions de dòlars en ajudes i la CEDEAO va imposar sancions financeres. Els Estats Units van fer igual i van suspendre cent milions de dòlars d’ajuda financera, van aturar la cooperació en matèria de seguretat i van començar una retirada parcial del personal de l’ambaixada. Hi ha un miler de soldats nord-americans destinats al Níger, principalment per a operacions contra el gihadisme.

Malgrat això, Washington no ha designat oficialment els esdeveniments del Níger com un cop d’estat, atès que això activaria una suspensió immediata de tota l’ajuda de seguretat, inclosos els fons per a la lluita contra l’extremisme islamista. A mesura que la crisi es va anar aprofundint, la CEDEAO va emetre un ultimàtum i va amenaçar amb una intervenció militar si la junta no restablia l’ordre constitucional abans de diumenge. En resposta, el Níger va tancar l’espai aeri. Però la CEDEAO no va actuar quan va passar el termini i resta pendent de noves reunions per a decidir què fa.

Els responsables militars dels països de la CEDEAO, reunits a Abuja (Nigèria) per estudiar la situació creada arran el cop d’estat al Níger.

Com ha afectat la regió del Sahel, el cop d’estat al Níger?

Bazoum, investit el 2021, va ser el primer president elegit democràticament del Níger. La seva destitució arriba enmig d’un seguit de cops d’estat militars i agitació política, un augment de l’extremisme gihadista i una influència russa creixent a tota la regió.

El Níger és el centre d’un cinturó de països on recentment hi ha hagut cops d’estat. A l’est, hi ha el Txad i el Sudan, on els militars van prendre el poder el 2021, i a l’oest, Mali, Burkina Faso i Guinea, on els dirigents van ser destituïts de manera no democràtica el 2021 i el 2022.

Aquesta regió ha lluitat molt per controlar els moviments gihadistes creixents, raó per la qual, aquests darrers anys, els Estats Units han cercat aliats com ara el Níger i el Txad per dur a terme operacions contra grups armats.

A més de l’extremisme autòcton, Rússia i el seu grup de mercenaris Wagner han guanyat terreny donant suport a dirigents militars i desenvolupant lligams de seguretat i negocis en alguns d’aquests països.

El Grup Wagner –que és en plena turbulència d’ençà que el seu fundador i cap, Ievgueni Prigojin, va acceptar l’exili a Bielorússia després de la marxa fallida sobre Moscou al juny– ha proporcionat combatents mercenaris arreu de l’Àfrica.

Grups de manifestants despleguen les banderes del Níger i de Rússia a la capital, Niamey (fotografia: Issifoiu Djibo).

Com ha afectat la Unió Europea i els Estats Units?

El cop d’estat al Níger és un cop dur per als països occidentals, inclosos els Estats Units i l’estat francès, que antigament van governar el Níger com una colònia.

A banda de la preocupació per la presència de Wagner a la zona, la presa del poder per part dels militars també ha suscitat preocupació sobre el destí de les reserves d’urani del Níger.

El país és el setè productor mundial d’urani i un dels exportadors principals d’aquest mineral a Europa, i la junta ha tallat les exportacions a l’estat francès, un importador destacable que fa servir el mineral per alimentar la seva immensa indústria nuclear civil.

 

Subscribe to the Washington Post

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem