18.02.2016 - 22:00
|
Actualització: 22.02.2016 - 15:02
Ja fa onze anys que el congrés mundial de mòbils es fa a Barcelona i cada any, a l’ombra del gran esdeveniment de la indústria de la telefonia, hi sol haver alguna acció paral·lela per a denunciar aspectes negatius del sector, com ara els conflictes armats a causa de l’extracció del coltan, un mineral molt important per als mòbils i ordinadors. Enguany, per primera vegada, tot de col·lectius, entitats i ONG s’han aplegat en la campanya ‘Plantem cara al Mobile World Congress’, amb quatre jornades per tota la ciutat des d’avui fins al 24.
Congrés de Sobirania Tecnològica (19 i 20 de febrer)
L’activitat comença avui mateix amb el I Congrés de Sobirania Tecnològica, que porta fins demà a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB tot de veus que repensen ‘el discurs hegemònic sobre la política de grans esdeveniments de la ciutat’ i ofereixen ‘coneixement, alternatives i eines tecnològiques més enllà del MWC’. Entre els convidats hi ha l’antropòleg Manuel Delgado, els col·lectius Nación Rotonda, les Kellys, Putes Indignades, Stop Pujades, Correscales i COS, a més de Spider Àlex i Rafael Rico. Richard Stallman, el guru del programari lliure, clourà dissabte el congrés, en el qual també hi ha programats tallers dinamitzats per col·lectius com Guifi.net, Eticom i TEB.
Jornades AntiMWC (19, 20 i 21 de febrer)
Els mateixos dies, però a l’Ateneu Llibertari de Sants, es fan les Jornades AntiMWC, amb la intenció de criticar d’una banda la participació d’administracions públiques en esdeveniments privats com el Mobile i, d’una altra, qüestionar ‘el futur controlat’ que es dissenya, diuen, en fires com el Mobile World Congress i que apunta cap a ‘la traçabilitat i el registre de tot moviment humà’. Des d’avui fins diumenge, s’hi proposen debats, passejades, projeccions, tallers d’autodefensa digital i de hacktivisme, a més de la presentació del projecte SinGuasa, un WhatsApp anticapitalista i llibertari.
Mobile Social Congress (23 de febrer)
L’ONG SETEM organitza al Casinet d’Hostafrancs l’anomenat Mobile Social Congress. Hi haurà xerrades sobre programari lliure i xarxa oberta, amb l’escriptori de GNU/Linux KDE eV i la iniciativa Guifi.net; un debat amb membres d’Amnistia Internacional i la Xarxa d’Entitats per la República Democràtica del Congo sobre l’origen dels minerals amb què es fan els mòbils, i la presentació del mòbil ètic i reciclable Fairphone i l’operadora alternativa Som Connexió. La UPC també hi parlarà de l’obsolescència programada i l’entitat organitzadora, SETEM, hi presentarà la seva tasca en favor dels drets laborals dels treballadors a les grans plantes de producció d’aparells mòbils i electrònics a la Xina, a través de la iniciativa europea Electronics Watch.
Mobile Commons Congress (24 de febrer)
L’activitat continuarà dimecres. Durant tot el matí, la Universitat Politècnica de Catalunya acollirà el Mobile Commons Congress, per a complementar el MWC ‘amb aportacions que parlen de límits de les TIC i de com condicionen cada vegada més les llibertats humanes, individuals i col·lectives’. La jornada posa l’èmfasi en els sistemes tecnològics de gestió pro-comú, és a dir, els recursos que pertanyen o es comparteixen en el si d’una comunitat.
Més informació: sobre el Mobile Social Congress i Electronics Watch, en parlem aquesta setmana al programa ‘L’Internauta‘, amb Alba Trepat