Quants estats hi ha l’1 de gener de 2016?

  • Hi ha 237 països al món amb alguna forma de representació internacional però només 187 tenen reconeixement ple

VilaWeb

Redacció

31.12.2015 - 22:00
Actualització: 01.01.2016 - 09:51

Més enllà de la confusió habitual entre país, nació i estat el càlcul de quantes entitats sobiranes hi ha al món no és tan senzill com sembla. Us oferim els còmputs actualitzats a primer de gener de 2016

-Estats universalment reconeguts com a estats independents: 187
Si agafem com a bàrem els estats membres de l’ONU que tenen un reconeixement total, és a dir que no hi ha cap estat que qüestiona la seva existència la xifra és de 187. Contra la impressió general de la gent hi ha estats membres de les Nacions Unides que, malgrat ser-ho, tenen un reconeixement parcial.

-Estats membres de les Nacions Unides: 193
Els estats membres de les Nacions Unides són 193, més Ciutat del Vaticà i Palestina, que tenen el reconeixement d’observadors però no en formen part completament.

Hi ha sis estats membres de les Nacions Unides que no tenen un reconeixement complet. Són els següents:

-Armènia (no és reconeguda pel Paquistan)
-República de Corea (no és reconeguda per Corea del Nord)
-República Popular de Corea (no és reconeguda ni per Corea del Sud ni pel Japó)
-Israel (hi ha 32 estats membres de les Nacions Unides que no reconeixen la seva existència. Quatre estats no membres de l’ONU –Palestina, Illes Cook, Taiwan i la Ciutat del Vaticà també reconeixen l’existència d’Israel.)
-República Popular de la Xina (hi ha 19 estats membres de l’ONU que no reconeixen la seva existència)
-Xipre (Turquia no reconeix la seva existència però al llarg del 2015 ha fet grans passos cap a la reunificació de l’illa)

-Estats amb un reconeixement parcial: 8, per sumar 201
A banda dels 193 estats membres de l’ONU, hi ha vuit estats més que són reconeguts per altres estats. Per a convertir-te en estat no cal que ningú no et reconegui però s’entèn que un estat no és viable sense reconeixement internacional. Els estats que tenen algun reconeixement parcial són:

Abkhàsia (reconeguda per quatre estats membres de l’ONU  i sis que no en són. Al 2015 Vanuatu li va retirar el reconeixement que li havia concedit.)
Kossove (reconeguda per 108 estats membres de l’ONU i tres no membres. Al 2015 ha estat reconegut per Antigua. També al 2015 la Unió Europea ha avalat la seva candidatura per a formar-ne part.)
República de la Xina-Taiwan (reconeguda per 21 estats membres de l’ONU i el Vaticà. 47 altres estats tenen oficines de representació econòmica a Taiwan)
República Turca del nord de Xipre (reconeguda per Turquia. Al llarg del 2015 s’han fet grans passos cap a la reunificació amb Xipre.)
Estat de Palestina (Reconegut per 136 membres de l’ONU, on té un estatut especial, i per dos estats no membres. Al 2015 ha estat reconeguda per Suècia i Santa Lucia. Hi ha 50 altres estats membres de l’ONU que mantenen algun tipus de relació amb Palestina, generalment amb l’Autoritat Nacional Palestina.)
República Àrab Sahrauí Democràtica (reconeguda per 46 estats membres de les Nacions Unides i un no membre. Uns altres 38 estats la van reconèixer en algun moment però no ho consideren oficial ara. És membre de ple dret de la Unió Africana.)
República d’Ossètia del Sud (reconeguda per quatre estats membres de l’ONU i tres no membres)
Ciutat del Vaticà (que condueix les seves relacions internacionals a través de la Santa Seu, amb un estatut especial a l’ONU)

-Estats de fet: 6, per sumar 207
Als estats anterior els cal afegir sis estats de fet, que controlen i governen el seu territori però que no són reconeguts de fet per cap estat membre de les Nacions Unides:

Nagorno-Karabahk (reconeguda per tres estats que no són membres de l’ONU. Cinc estats dels Estats Units i un d’Austràlia també l’han reconegut oficialment.)
Transnístria (reconeguda per tres estats que no són membres de l’ONU)
Somalilàndia (estat que no reconeix oficialment ningú. Dos estats membres de l’ONU hi tenen consulats i nou més, entre els quals Gran Bretanya i els Estats Units, mantenen relacions ‘informals’)
-Estat Islàmic de l’Irac i el Llevant (estat que no reconeix ningú. 16 estats li han declarat la guerra, una acció que tradicionalment es considerava un reconeixement indirecte ja que el terme ‘guerra’ només es fa servir en clau interna, guerra civil, o quan hi ha un enfrontament entre estats.)
República Popular de Donetsk. (Proclamada el 2014 i reconeguda només per un estat no membre de l’ONU. Al 2015 s’ha desfet el projecte de Federació de Nova Rússia que havia proclamat amb la República Popular de Luhansk. Ambdues són considerades per la societat internacional com a part d’Ucraïna.)
-República Popular de Luhansk. (Proclamada el 2014 i reconeguda només per un estat no membre de l’ONU. Durant el 2015 Luhansk es va adreçar a 15 estats membres de l’ONU demanant el seu reconeixement i tots es van negar. Al 2015 s’ha desfet el projecte de Federació de Nova Rússia que havia proclamat amb la República Popular de Donetsk. Ambdues són considerades per la societat internacional com a part d’Ucraïna.)

-Territoris amb un estatus especial. 3, per sumar 210

-Jersey. És una possessió de la Corona Britànica. No forma part del Regne Unit ni de la Unió Europea però sí del Consell Britanico-irlandés.
-Guernesey. És una possessió de la Corona Britànica. No forma part del Regne Unit ni de la Unió Europea però sí del Consell Britanico-irlandés.
-Man. És una possessió de la Corona Britànica. No forma part del Regne Unit ni de la Unió Europea però sí del Consell Britanico-irlandés.

-Nacions o regions amb algun nivell de reconeixement que formen part d’institucions internacionals (27, per a sumar 237) 
Hi ha encara 21 països que sense haver proclamat la independència tenen un nivell de relacions diplomàtiques que es podria equiparar al d’un estat per la seva presència en algunes organitzacions internacionals, especialment d’organitzacions membres del sistema de Nacions Unides.

-Illes Aland. Membre del Consell Nòrdic.
-Anguila. Membre observador de la UNESCO i membre de l’INTERPOL
-Aruba. Membre observador de la UNESCO i de l’FMI. Nació membre del Regne dels Països Baixos. Membre de l’Associació d’Estats del Carib.
-Bermuda. Membre de l’INTERPOL
-Cayman. Membre observador de la UNESCO i membre de l’INTERPOL
-Illes Cook. Membre observador de l’OIT i l’OMS
-Curaçao. Membre observador de la UNESCO i de l’FMI. Nació membre del Regne dels Països Baixos. Membre de l’Associació d’Estats del Carib.
-Escòcia. Forma part del Consell Britanico-irlandés.
-Faroe. Membre observador de la UNESCO, de la FAO, del Consell Nòrdic i del Consell Arctic.
-Gal·les. Forma part del Consell Britanico-irlandés.
-Groenlàndia. Membre del Consell Nòrdic i del Consell Arctic.
-Guadalupe. Membre de l’Associació d’Estats del Carib.
-Gibraltar. Membre de l’INTERPOL
-Hong Kong. Membre observador de l’FMI i membre de l’INTERPOL
-Irlanda del Nord. Forma part del Consell Britanico-irlandés.
-Macau. Membre observador de la UNESCO i de l’FMI i membre de l’INTERPOL
-Martinica. Membre de l’Associació d’Estats del Carib.
-Montserrat. Membre observador de la UNESCO i membre de l’INTERPOL
-Niue. Membre observador de l’OMS
-Nova Brunswick. Membre de l’Organització Internacional de la Francofonia
-Puerto Rico. Membre observador de l’OMS i membre de l’INTERPOL
-Quebec. Membre de l’Organització Internacional de la Francofonia
-Samoa Americana. Membre de l’INTERPOL
-Sint Maarten. Membre observador de la UNESCO. Nació membre del Regne dels Països Baixos. Membre de l’Associació d’Estats del Carib.
-Tokelau. Membre observador de la UNESCO, de l’OMS i de la FAO
-Illes Turks i Caicos. Membre de l’INTERPOL
-Illes Verges Britàniques. Membre observador de la UNESCO i de l’INTERPOL

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor