10.04.2017 - 09:59
|
Actualització: 10.04.2017 - 10:50
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat tenir constància que la diplomàcia espanyola ha intentat boicotar l’acció exterior de la Generalitat, com ara la reunió amb l’ex-president dels EUA de Jimmy Carter al Carter Center d’Atlanta: ‘Em consta. La diplomàcia espanyola va més enllà de les seves funcions’. Segons ell, slguns diplomàtics li han expressat el seu malestar per haver de malparlar de Catalunya en els fòrums internacionals.
Aquesta és la transcripció del moment a l’entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio:
Carles Puigdemont (CP) —La diplomàcia espanyola va més enllà de les seves atribucions. Li dic perquè algun diplomàtic m’ha expressat la seva incomoditat de professional per haver de fer segons quines funcions.
Mònica Terribas (MT) —Qui?
CP —No li diré, òbviament perquè només faltaria…
MP —Un ambaixador?
CP —Diguem que diplomàtics de carrera que tenen una gran trajectòria al seu darrere i que se senten terriblement incòmodes per haver de fer un paper que no pertoca a la diplomàcia.
MP —Tipus?
CP —No em faci anar més enllà… tipus malparlar del que entendrien ells una regió espanyola.
Ací podeu escoltar l’entrevista sencera:
En aquest sentit, ha assegurat que les males arts de la diplomàcia espanyola no el sorprenen, perquè l’ex-ministre d’Afers Estrangers José Manuel García–Margallo, ja va admetre a 13TV que l’estat espanyol deu favors a altres països a canvi de declaracions en contra de la independència. Ha afirmat que desconeix de quina mena de favors es tracta, però ha afegit: ‘Només espero que no ens costin molts diners’.
Sobre la reunió amb Carter, Puigdemont ha declarat que l’ex-president va mostrar gran interès en la situació política catalana, però no n’ha volgut revelar l’opinió. El president ha defensat que no li va demanar que prengués partit, perquè la fundació Carter es dedica a la mediació de conflictes i no pot escollir una part. Sobre les insinuacions de García-Albiol que hauria pagat per la trobada, ha assegurat que es tracta d’una campanya de difamació i que en cap cas ha pagat res. I ha recordat que l’únic que ha comprat coses als Estats Units és Aznar, que va pagar la medalla del Congrés.
‘Congressistes dels EUA ens diuen que tenim la porta del seu despatx oberta’
Puigdemont ha assegurat avui que el procés genera interès en l’àmbit internacional, en referència a la visita dels congressistes Dana Rohrabacher i Brian Higgins a Barcelona. Ha dit que l’acció exterior de la Generalitat es focalitza en explicar la situació de blocament polític que viu el Principat, però en cap cas es demana el reconeixement d’una Catalunya independent. ‘Encara hem d’acreditar davant de la comunitat internacional que hi ha una majoria de catalans a favor de la independència’, ha dit.
Sobre aquestes trobades amb polítics estrangers, Puigdemont ha afirmat que ‘congressistes dels EUA ens diuen que sempre tenim la porta del seu despatx oberta’. I ha afegit: ‘Molts líders internacionals estarien tranquils si els governs català i espanyol s’asseguessin a parlar per concretar el referèndum’.
A més, ha explicat que el procés és damunt la taula en l’agenda política europea, i que hi ha una posició establerta que és la del sentit comú. El president ha valorat de manera positiva la trobada amb l’ex-primer ministre italià Romano Prodi i les declaracions del candidat a la presidència francesa François Fillon sobre el referèndum.
Preguntat si hi ha alguna mena de connexió entre els governs català i escocès, ha dit que hi ha moltes similituds en ambdós processos, perquè el desig és el mateix, però ha assegurat que no hi ha contacte entre Barcelona i Edimburg. ‘Si hi ha la possibilitat de reunir-se amb Nicola Sturgeon l’aprofitarem, però ara mateix no hi ha data’, ha afegit.