12.05.2016 - 19:30
|
Actualització: 13.05.2016 - 09:43
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha posat en dubte el calendari del full de ruta del govern. En un col·loqui a la Chatham House de Londres ha dit: ‘Si tot va com ha d’anar i no hem de fer-ho abans, a les portes de l’estiu de l’any que ve convocarem eleccions constituents.’
El títol de la conferència de Puigdemont era ‘Traçant el camí cap a la independència de Catalunya’, i hi ha exposat els arguments polítics, socials i econòmics que han guiat el procés independentista. Ha recordat el camí fet des de la sentència del Tribunal Constitucional espanyol contra l’estatut fins ara. Ha volgut ser clar tant en la determinació d’impulsar el procés com en la intenció de resoldre el problema de manera negociada –i no unilateral–, malgrat l’actitud tancada del govern espanyol. ‘La resposta no vindrà de Madrid, sinó que haurà de venir d’Europa, per la incompareixença de l’estat espanyol’, ha dit.
Una conferència carregada d’arguments, amb un missatge europeista
Fundada el 1920, la Chatham House –anomenada oficialment The Royal Institute of International Affairs– és el segon ‘think tank’ més influent del món, segons la revista Foreign Policy i el rànquing de la Universitat de Pennsilvània, i el més influent d’àmbit europeu. El president de la Generalitat hi ha pronunciat una conferència amb to pedagògic, d’explicació extensa dels arguments de l’independentisme, en què ha destacat el caràcter pacífic i participatiu.
Tanmateix, també ha admès que, tot i la victòria parlamentària de l’independentisme el 27-S, per a culminar el procés caldria ‘una majoria més àmplia.’ Mentrestant, ha dit, durant els divuit mesos (ara catorze) del full de ruta, es farà la tasca de deixar a punt les estructures d’estat. I després ‘serà el torn altra vegada dels ciutadans, que hauran de decidir a les urnes si opten per elegir un nou parlament constituent i avançar definitivament cap a la proclamació de la independència. No farem el pas definitiu sense una pantalla de validació democràtica’.
En un auditori on les paraules que es pronuncien poden tenir un ressò important, Puigdemont ha volgut deixar clara la posició obtusa de l’estat espanyol contra els intents reiterats del govern i dels partits catalans de negociar una sortida democràtica al conflicte, i ha insistit a dir que ‘la sortida haurà de venir d’Europa’.
Del discurs de Puigdemont, se’n destaca justament el to europeista. ‘Volem ser un nou estat, i volem ser-ho en el marc de la Unió Europea. No ens imaginem cap altre escenari de futur que no sigui aquest.’ I més: ‘Catalunya aspira a disposar d’un estat, però alhora no tindria cap problema a cedir part de la seva sobirania en determinats àmbits competencials –per exemple, afers estrangers, defensa, seguretat o fiscalitat–, a fi d’avançar cap una Europa federal, més forta, més unida.’
I, de Londres estant, ha fet referència al referèndum sobre la permanència a la UE del Regne Unit del 23 de juny. Amb un missatge molt clar: ‘Si Europa s’ha reformat per evitar que el Regne Unit marxi de la Unió Europea, també sabrà adaptar-se perquè Catalunya continuï a la Unió Europea quan sigui un estat independent.’
Vegeu ací el text íntegre de la conferència:
Si ho preferiu, podeu llegir el discurs a través d’aquest mapa interactiu. Punxant sobre les bombolles de paraules veureu els fragments del discurs referits a la paraula o tema que heu triat. Amb el cercador, hi podeu afegir paraules noves.