30.05.2017 - 10:11
|
Actualització: 30.05.2017 - 11:02
Albert Rivera també va participar en l’operació Catalunya contra l’independentisme? Aquesta és la qüestió que es formula el periodista Carlos Enrique Bayo en aquest article d’avui a Público, en què explica la presència del dirigent de Ciutadans en un casament on es va ordir el suposat pacte entre la policia espanyola i la Banca Privada d’Andorra per a revelar les dades bancàries de Jordi Pujol.
Rivera va assistir al casament d’un familiar de l’advocat José María Fuster Fabra, ex-militant del partit d’ultradreta Fuerza Nueva, advocat del general Rodríguez Galindo, condemnat pels GAL, i actualment vinculat Ciutadans. Segons Público, en aquell casament, el 21 de juny del 2014, van assistir-hi com a convidats el director adjunt operatiu de la policia espanyola, Eugenio Pino, i el responsable de la unitat d’afers interns de la policia, Marcelino Martín Blas. Tots dos, explica el diari, van seure a la mateixa taula on seien el propietari de la Banca Privada d’Andorra, Higini Cierco, un altre ex-alt càrrec de la Banca i Fuster Fabra. Segons aquesta informació, cap al final del banquet Albert Rivera hi va fer cap. Entre tots hi havia un ambient de cordialitat.
Cinc dies després, el 26 de juny, els propietaris de la BPA van enviar el seu conseller delegat, Joan Pau Miquel, a Madrid per reunir-se amb un comandament de la policia espanyola, que era justament Martín Blas. I fou aleshores que van lliurar a la policia una nota amb dades del compte que tenia l’ex-president de la Generalitat Jorid Pujol a la Banca Privada d’Andorra, que indicava ingressos i transferències per valor de cinc milions d’euros.
El periodista de Público explica que el tracte era que els accionistes majoritaris de la BPA lliurarien aquesta informació bancària de Pujol –malgrat que la legislació andorrana protegeix el secret bancari– i, en canvi d’això, el Ministeri d’Interior espanyol aturaria les investigacions per presumpte emblanquiment de capitals del Banco Madrid, adquirit per BPA.
Però la policia no en va tenir prou amb aquella informació, perquè no eren els extractes bancaris autèntics, i la investigació sobre el Banco Madrid va continuar. A més, l’any següent el Departament del Tresor dels Estats Units va acusar la Banca Privada d’Andorra d’haver facilitat operacions relacionades amb l’emblanquiment de diners provinents d’organitzacions criminals. Les autoritats financeres andorranes van acabar intervenint la BPA i Joan Pau Miquel fou detingut.
Tant l’autor de la informació d’avui, Carles Enrique Bayo, com la seva companya Patricia López, van comparèixer la setmana passada a la comissió d’investigació de l’operació Catalunya del parlament. El diputat de Ciutadans Matías Alonso preguntava a López si no temia que les investigacions sobre tota aquesta trama es tanquessin en fals.
Justament Ciutadans ha contribuït a obstruir les investigacions del congrés espanyol sobre l’operació Catalunya i l’ús de fons del Ministeri d’Interior per a la policia política. Ahir Ciutadans i el PP es van oposar a prorrogar les tasques de la comissió d’investigació. Això, ja ho havia denunciat precisament la periodista Patricia López en la seva compareixença al parlament.