Ponsatí proposa de canviar la immersió per una doble xarxa educativa segons la llengua

VilaWeb
Arnau Lleonart
15.04.2024 - 08:34
Actualització: 15.04.2024 - 17:53

Alhora, la candidatura de Clara Ponsatí Jordi Graupera a les eleccions de Catalunya, ha presentat un pla de xoc pel català amb sis mesures diferents. La més destacada és la proposta de substituir l’actual immersió lingüística en català, que diuen que no funciona, per una doble xarxa educativa segons la llengua. “La política catalana viu de la ficció que hi ha immersió lingüística: és fals des de fa dècades; les mateixes que els nostres polítics, en un moment demogràficament complex, han fet de la inacció el seu dia a dia”, diu Ponsatí en un comunicat. Per a resoldre-ho, diu, cal canviar el model educatiu del país.

Ara fa dos anys, Ponsatí reflexionava en una entrevista a VilaWeb sobre les polítiques que hauria impulsat com a consellera d’Educació si no hagués estat destituïda per l’article 155 de la constitució espanyola i hagués pogut continuar en el càrrec. Ja llavors parlava de la possibilitat d’acceptar línies on no s’apliqués la immersió en català en canvi de poder-la garantir a totes les famílies que sí que la volen. Amb tot, reconeixia que quan ho havia defensat havia rebut “unes reaccions molt irritades en contra”. “Hi ha una ofensiva contra els drets civils en els quals és molt difícil defensar el dret d’educar en català. Si als qui ho fan els retires l’argument que torturem infants fent-los aprendre català i els dius: vostè, que no vol que el seu infant aprengui català, doncs pitjor per a vostè, vagi a aquesta línia. Això treu aquest argument i llavors pots dedicar esforços a revitalitzar la immersió”, deia. I demanava d’aixecar el tabú sobre un model alternatiu a la immersió, i discutir-ho.

De fet, la proposta actual d’Alhora no parla de dues línies, com deia llavors Ponsatí, sinó d’una xarxa doble d’escoles. És a dir, dins una mateixa escola no hi hauria estudiants en català i estudiants en castellà que es trobarien als espais comuns; sinó que hi hauria escoles plenament en català, i escoles que no ho serien. “La raó d’apostar per la doble xarxa es fa des de la convicció que la immersió lingüística només és efectiva si excedeix els límits de l’aula i es fa extensible a patis, menjadors i a la resta d’espais de la vida lectiva de l’alumnat del país”, diu ara Ponsatí.

Alhora diu que aquesta nova xarxa escolar garantiria el dret d’una educació 100% en català per a totes les famílies que ho desitgin, sense distincions d’origen ni extracció social. Un model que, diuen, milloraria el model d’immersió actual. Alhora cita dades de l’Enquesta sobre drets dels infants i adolescents a Catalunya del 2021 que fa el Síndic de Greuges. Aquestes dades exposen que el català tan sols té un “ús exclusiu” per part dels professors en el 75% de l’horari lectiu en el 15% d’escoles i el 17% d’instituts. El partit diu que amb un model de dues xarxes faria que aquesta xifra cresqués fins al 30%. El document del Síndic també matisa, tanmateix, que si la categoria és “ús predominant” del català en el 75% de l’horari lectiu, el 34% dels centres de primària i el 32% de secundària “tenen una alta vehicularitat en català”.

Per a reforçar el català a les escoles on no es fes una immersió en català, Alhora proposa de fer avaluacions externes del nivell de català i d’oferir incentius de finançament per a les escoles que assoleixin els objectius proposats. La finalitat, afegeixen, és retornar a l’escola catalana el prestigi, fent-la garant dels drets i les oportunitats dels alumnes.

El pla de xoc per al català d’Alhora també proposa cursos de llengua i cultura catalanes remunerats per als qui no hagin estat escolaritzats en català, la incorporació de 5.000 professors nous de llengua catalana en els deu anys vinents, l’exigència del coneixement i l’ús del català de tots els servidors públics, l’extinció de subvencions per a produccions i mitjans de comunicació que no siguin íntegrament en català i l’afavoriment de les empreses que prioritzin la comunicació en català amb treballadors i clients.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any