Parlem de menstruació, i tu te’n rius?

  • «Volem deixar enrere l’estigma i el tabú que envolta la menstruació. Ens volem sentir còmodes, també quan sagnem»

Diputades de la CUP
21.04.2016 - 02:00
Actualització: 21.04.2016 - 11:12
Comissió de feminismes de la CUP de Manresa
21.04.2016 - 02:00
Actualització: 21.04.2016 - 11:12
VilaWeb

La CUP de Manresa presenta avui una moció que ha aixecat molta polseguera a les xarxes i als mitjans. I per què? Doncs perquè parla de menstruació. De la sagnada menstrual que les dones fem periòdicament i que encara avui –sí, encara– arrossega tabús i estigmes. Per què et fa gràcia que parlem de menstruació? O de coneixement del propi cos, de salut sexual, d’alternatives per a recollir el fluix menstrual o de poder escollir com volem viure la nostra menstruació?

Dient ‘copa menstrual, esponja marina, compreses de tela o sagnat lliure’, la CUP de Manresa va ser ahir notícia a Barcelona i a Madrid –increïble.

Diuen que volem ‘imposar’ mètodes alternatius de recollida del fluix menstrual. Nosaltres només volem fer conèixer alguns mètodes alternatius –com la copa menstrual, l’esponja marina o les compreses de tela. Volem fer-los visibles perquè les dones hem de poder escollir quin mètode preferim i hem de tenir accés a mètodes menys agressius per a la nostra salut, més compromesos amb el medi i també més econòmics.

Diuen que volem imposar com han de viure les dones la menstruació. Ens han insinuat que la nostra proposta és fer un pas enrere –’tornar a les compreses de roba!’. Però és tracta de conèixer i reconèixer, de parlar i comparar, d’escollir, canviar i experimentar. Volem deixar enrere l’estigma i el tabú que envolta la menstruació. Ens volem sentir còmodes, també quan sagnem. I per fer-ho hem de conèixer el nostre cos, sentir-lo propi i estimar-lo. És per això que, a més de parlar de tenir accés a alternatives, també –i sobretot– hem posat accent en la paraula menystinguda pels titulars: educació. La moció que avui presentem al ple de Manresa és sobretot i parla bàsicament d’educació menstrual. I, també –sí, també– perquè saber ens fa més lliures, incorporem educació d’una tècnica poc coneguda que requereix controlar el cèrvix uterí com si fos un esfínter. Parlem de la possibilitat de practicar la sagnada lliure, que ens permet d’aprofundir en l’ús de la musculatura del sòl pelvià i, així, evacuar la menstruació de manera conscient.

A la moció que presentem avui demanem que el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de Manresa ofereixi tallers als instituts on s’expliquin tots els mètodes, inclosos els avantatges i els inconvenients. Dit altrament, volem garantir el dret d’informació vinculat amb la cura del nostre cos. Un dret que no ha estat garantit en els termes que proposem. I és que fins ara han estat les empreses privades fabricants de compreses i tampons les encarregades de visitar els instituts de secundària per explicar les bondats dels seus productes, com a úniques opcions. Evidentment, no esperem que les mateixes empreses que obtenen beneficis amb la venda de tampons i compreses difonguin mètodes alternatius. D’aquí es deriva la nostra petició –tan sensata com– que sigui el SIAD que s’encarregui, a partir del curs vinent, d’oferir xerrades sobre el cicle menstrual –amb perspectiva de gènere– als centres de secundària.

I com que serveix de poc la informació si els mètodes alternatius no són accessibles a les joves de la nostra ciutat, amb la voluntat de promoure’ls i de posar-los a l’abast, proposem que les joves que ho decideixin puguin recollir un exemplar gratuït dels diversos mètodes a les oficines del SIAD.

Tan divertida com això, i tan escandalosa, és la moció que presentem avui.

Comissió de feminismes de la CUP de Manresa i totes les diputades de la CUP-CC: Anna Gabriel, Eulàlia Reguant, Mireia Vehí, Mireia Boya, Pilar Castillejos i Gabriela Serra

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Fer-me'n subscriptor