03.08.2015 - 17:30
|
Actualització: 03.08.2015 - 17:43
El president de la Generalitat, Artur Mas, convocarà avui les eleccions del 27 de setembre que han de servir per a saber quanta gent és partidària de la independència de Catalunya. El govern no ha volgut donar informació sobre la signatura del decret de convocatòria perquè vol evitar que el govern espanyol pugui reaccionar convocant també eleccions espanyoles el mateix dia. La convocatòria es farà sense fer referència al caràcter plebiscitari perquè el govern espanyol no la impugni. Mas va explicar la setmana passada que el 27-S seria ‘inatacable legalment’, però va afegir que políticament seria un plebiscit. El president va explicar que convocaria les eleccions ‘d’acord amb la normativa’, però que en clau política els vots es comptarien com un sí o un no a la independència.
A partir de la convocatòria de les eleccions, que s’ha de fer cinquanta-quatre dies abans del dia de la votació, el 27 de setembre, es desencadena un calendari electoral pautat per la llei orgànica del règim electoral general espanyola.
Calendari
Entre el 5 i el 15 d’agost els partits que vulguin formar coalicions ho hauran de comunicar a les juntes electorals. La presentació de les candidatures es farà entre el 19 i el 24 d’agost i el dia 26 d’agost el Diari Oficial de la Generalitat publicarà les llistes presentades. Aleshores s’obrirà un període breu d’al·legacions i correcció d’errades i el 31 d’agost es proclamaran les candidatures i les llistes definitives. El sorteig per a la formació de les meses electorals es farà entre el 29 d’agost i el 2 de setembre. Del 22 al 26 de setembre es prohibirà de difondre sondatges electorals.
El 27 de setembre es farà la votació després del dia de reflexió. El vespre mateix de la jornada electoral es farà el recompte dels vots. La proclamació definitiva i oficial dels electes al Parlament de Catalunya serà el 4 d’octubre. La constitució del nou parlament es podrà fer entre el 28 de setembre i el 26 d’octubre.
Dos blocs: sí o no
El plebiscit en forma d’eleccions ha obligat els partits a definir-se sobre la creació d’un estat independent català. El bloc del sí el configuren la coalició Junts pel Sí —amb CDC, ERC, Demòcrates, Moviment d’Esquerres i Avancem, i amb el suport d’ANC i Òmnium— i la candidatura de la CUP – Crida Constituent. Al bloc del no hi haurà les llistes del PSC, PP i Ciutadans. Amb una posició indefinida i amb elements de tots dos blocs hi haurà Unió Democràtica i la coalició Catalunya Sí que es Pot —que aplega Podem i ICV-EUiA, finalment sense el Procés Constituent de Teresa Forcades i Arcadi Oliveres.
Balanç de mandat
Demà, un cop convocades les eleccions, el president Mas farà una conferència de premsa al Palau de la Generalitat per fer un balanç del seu segon mandat.