26.08.2017 - 19:15
|
Actualització: 26.08.2017 - 20:23
Milers de manifestants han recorregut el passeig de Gràcia rere el lema ‘No tinc por’, de condemna dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Malgrat el desembarcament d’autoritats del govern espanyol i de Felipe VI, el protagonisme l’ha tingut la ciutadania i els serveis d’emergències i cossos policíacs de Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana, que han estat molt aplaudits i han integrat les primeres files en la capçalera de la manifestació. Una mobilització que també ha estat marcada per l’escridassada que han rebut tant el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, com el rei Felipe VI, a qui nombroses pancartes acusaven de traficar amb armes i de tenir connivència amb els règims que donen suport a grups gihadistes.
Les vostres polítiques, les nostres morts #notincpor #26A pic.twitter.com/HpdeLSLHFb
— Amina Hussein (@aminahekmet) August 26, 2017
Vegeu aquest vídeo dels aplaudiments a la capçalera de la manifestació, integrada per policia i serveis d’emergències que van atendre les víctimes:
El de l’escridassada a Felipe VI:
I a Mariano Rajoy:
En efecte, la primera línia de la marxa l’han conformada setanta-cinc professionals que representaven els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana, les policies locals de Cambrils, Alcanar i Ripoll, la policia espanyola, la Guàrdia Civil, Protecció Civil i Bombers, SEM i personal sanitari dels vuit hospitals que van atendre les víctimes. També hi havia taxistes, efectius de la Creu Roja, forenses, servei de la neteja i persones de col·lectius i empreses que van ajudar el dia dels atemptats.
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, la batllessa de Barcelona, Ada Colau, i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, havien rebut abans al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona aquests setanta-cinc membres de la capçalera.
Els representants polítics i institucionals anaven darrere d’aquesta primera línia, amb el president Puigdemont, el rei espanyol Felipe VI, i el president espanyol, Mariano Rajoy, Colau i membres dels executius catalans i espanyol, entre d’altres.
‘El cant dels ocells’ i l’homenatge als Mossos
Quan feia poc menys d’una hora que la manifestació havia començat, la capçalera ha arribat a la plaça de Catalunya, que ha quedat plena per a escoltar els discursos de l’acte final, pronunciats per l’activista del col·lectiu Ibn Batuta Míriam Hatibi i l’actriu Rosa Maria Sardà. Sardà i Hatibi han estat les encarregades de fer unes lectures especialment escollides per a l’ocasió, amb la col·laboració de Lluís Pasqual, director del Teatre Lliure. L’actriu que va protagonitzar La Rambla de les Floristes, de Josep Maria de Sagarra, i Hatibi, una de les persones que aquests darrers dies s’ha sentit cridar més fort en favor de la convivència, han estat triades per a exercir de veu de la ciutat en aquest acte de rebuig a la barbàrie terrorista, que s’ha convertit també en un clam contra la venda d’armes i contra les guerres.
Sardà i Hatibi han fet un seguit de parlaments breus en què han remarcat el missatge ‘No tenim por’ i han parlat de solidaritat, de condol per les víctimes i dels intents de trencar el model de convivència de la societat. ‘Quan ens colpegen estem més units que mai des de la diversitat de cultures i creences’, ha dit Hatibi. També han fet crides en contra la islamofòbia, l’antisemitisme ‘i qualsevol altra forma de racisme’. Després d’haver recordat que són ‘molts milions de persones els qui defensen la pau’, Sardà i Hatibi han acabat recitant fragments de poemes de Federico García Lorca i Josep Maria de Sagarra.
L’acte ha acabat amb ‘El cant dels ocells’ –tema que Pau Casals va convertir en símbol de pau i llibertat– interpretat per Peter Thiemann, violoncel·lista de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, i Guillem Gràcia, estudiant de violoncel, enmig del silenci de la plaça. Durant l’audició s’han projectat imatges de com ha viscut la ciutadania els dies posteriors a l’atac.
Tots els parlaments han estat traduïts a la llengua de signes per una intèrpret que també era a l’escenari. L’escenari s’ha guarnit amb decoracions florals del Gremi de Floristes de Catalunya. El fons de l’escenari estava conformat per la paraula ‘Barcelona’ escrita en vermell amb la lletra ela en negre a manera de crespó, obra del dissenyador gràfic Frederic Amat, acompanyada del lema de la manifestació ‘No tinc por’ en diferents idiomes.
Una vegada acabat l’acte, s’han repetit els xiulets contra Felipe VI i els homenatges als Mossos d’Esquadra, amb aplaudiments i guarniment de flors dels vehicles policíacs.