06.05.2016 - 07:26
|
Actualització: 06.05.2016 - 13:08
El Partit Nacional Escocès (SNP) ha obtingut un triomf contundent a les eleccions parlamentàries d’ahir, tot i que ha perdut la històrica majoria absoluta del 2011. Amb els 129 escons atribuïts, el partit de la primera ministra escocesa Nicola Sturgeon n’ha obtinguts 63, 6 menys que fins ara, amb més del 46% dels vots. En canvi, el Partit Laborista, amb 24 diputats, ha tingut la davallada més gran de l’últim segle (13 escons menys) i ha quedat relegat a la tercera posició, darrere els conservadors, que pugen a 31 (16 més que al 2011). A més, els Verds, l’altra formació de l’arc parlamentari de Holyrood que es va manifestar clarament en favor de la independència al referèndum del 2014, millora el resultat de fa cinc anys i passa de 2 escons a 6. Finalment, els Liberaldemòcrates mantenen els 5 que ja tenien.
Nicola Sturgeon ha considerat històrica la tercera victòria consecutiva de l’SNP al parlament de Holyrood i s’ha compromès a ‘governar pensant en els interessos de tothom’. També s’ha mostrat sorpresa per l’esfondrament dels laboristes, la dirigent dels quals a Escòcia, Kezia Dugdale, ha admès per la seva banda que la derrota era ‘dolorosa, però no el final del partit’. També ha assegurat que caldria centrar-se ‘en polítiques de futur i no en arguments passats’, en una clara referència a l’SNP i a la possibilitat d’un segon referèndum independentista: ‘Els laboristes continuarem batallant per assegurar-nos que els poders d’aquest nou parlament s’utilitzen per revertir les retallades i aturar l’austeritat.’ Ruth Davidson, cap de llista del Partit Conservador escocès, també s’ha referit a la possibilitat d’un segon referèndum a Escòcia i ha avisat l’SNP que ‘la decisió que van prendre els escocesos’ a la consulta del 2014 ‘no serà ignorada’.
Els escocesos votaven dues llistes. L’una era per a elegir el diputat de circumscripció; en aquest cas, pràcticament tots han estat de l’SNP. L’altra era una llista de partit per a repartir proporcionalment la resta de cadires del parlament de Holyrood.
Les eleccions, amb un 55% de participació malgrat que hi podien votar els majors de setze anys, són un any i mig després del referèndum escocès, en què va guanyar el no per deu punts. La qüestió d’un segon referèndum no ha estat central en la campanya, tot i que Sturgeon no el descarta si hi ha ‘proves clares’ que la majoria de ciutadans opten per la independència o si una victòria dels euroscèptics al referèndum del 23 de juny a la Gran Bretanya obliga Escòcia a sortir de la UE, ‘en contra de la seva voluntat’.
Majoria laborista a l’Assemblea de Gal·les, on entra amb força UKIP
A les eleccions al País de Gal·les, el Partit Laborista es manté al capdavant de l’assemblea gal·lesa, tot i que perd un diputat respecte del 2011 i es queda amb 29, un menys que no el 2011. Els nacionalistes del Plaid Cymru, per la seva banda, n’obtenen 12 i superen el Partit Conservador, que perd 3 diputats i es queda amb 11. La sorpresa a l’Assemblea de Gal·les és l’entrada amb força de la formació ultradretana UKIP, amb 7 escons. Els Liberaldemòcrates, finalment, perden quatre representants i es queden amb un de sol.