L’OTAN se sent traïda per Espanya perquè acull la marina russa

  • Més de cinquanta-set vaixells de guerra i submarins russos han amarrat el port de Ceuta des del 2011

VilaWeb

Redacció

27.05.2016 - 10:17
Actualització: 27.05.2016 - 10:28

L’estat espanyol ha estat acusat de traïció per l’OTAN i els seus aliats europeus perquè deixa omplir el dipòsit a desenes de vaixells de guerra i submarins russos al port de Ceuta des de 2011. Des de l’aliança consideren que l’estat espanyol està ajudant al president rus, Vladimir Putin, sense tenir en compte la posició de l’organització vers l’annexió russa de Crimea.  Analistes de defensa assenyalen que Ceuta s’ha convertit en la principal base naval de Rússia a la Mediterrània occidental.

Aquesta setmana, el Congrés dels Estats Units ha modificat la llei de defensa anual per exigir els oficials de defensa que denunciïn aquells països de l’OTAN que deixin amarrar als seus ports vaixells de guerra russos. La modificació s’ha produït després que la fragata russa Ladny amarrés a Ceuta i la Marina Reial britànica escortés a través de les seves aigües la fragata Admirall Grigorovich.

Joe Pitts, el congressista que va proposar la modificació, va dir al diari The Times: ‘El permís de l’estat espanyol per deixar amarrar la marina russa a Ceuta debilitat l’estratègia de solidaritat de l’OTAN. Països de tot el món estan ajudant a Rússia a estendre el seu abast militar permetent l’accés els seus ports. L’OTAN hauria de tenir una estratègia cohesionada per denegar a Rússia l’accés els ports’.

Luke Coffey, analista de seguretat de la Heritage Foundation de Washington i ex-assessor especial del Ministeri de Defensa, va afirmar: ‘L’estat espanyol ha posat la catifa vermella a Ceuta per a la flota russa, malgrat que Crimea continua ocupada i la UE no ha retirat les sancions econòmiques contra Rússia’. Diversos analistes sospiten que rere el suport a la marina russa s’amaga una reclamació crònica del govern espanyol: Gibraltar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor