L’ex-ministre d’Exteriors d’Islàndia a Catalunya: ‘No us espanteu per la campanya de la por’

  • Jón Baldvin Hannibalsson, que va reconèixer la independència dels Bàltics, diu que la comunitat internacional s’haurà d’adaptar a la realitat en cas d’independència

VilaWeb

Redacció

29.01.2016 - 13:38
Actualització: 29.01.2016 - 13:49

L’ex-ministre d’Exteriors d’Islàndia, Jón Baldvin Hannibalsson, diu que la comunitat internacional s’haurà d’adaptar a la realitat i reconèixer Catalunya si proclama la independència. ‘No us espanteu per la campanya de la por, perquè al final totes les nacions i líders polítics s’han d’adaptar a les noves realitats, i les constitucions no són sagrades’, defensa Baldvin Hannibalsson, que va ser el primer ministre d’Exteriors en reconèixer la independència dels estats bàltics de l’URSS, l’any 1991. ‘Portarà molt de temps, serà molt i molt difícil, estareu molt i molt sols, però al final, qui congelarà Catalunya fora per sempre? No té sentit’, remarca.

Jón Baldvin Hannibalsson ha explicat en declaracions a l’ACN que si Catalunya s’independitza d’Espanya de forma inconstitucional la primera reacció serà dir que és il·legal. Si no hi ha manera legal de sortir, i ho feu igualment, la primera reacció serà dir que no ho heu de fer, que és il·legal, però al final, és clar, ens hem d’adaptar a la realitat’, remarca Baldvin Hannibalsson.

El ministre que va reconèixer la independència de Lituània, Letònia i Estònia quan ni els Estats Units ni les principals potències europees s’hi atrevien per no enfrontar-se a l’URSS, defensa que el cas català és molt diferent. Amb tot, desaconsella fer cas a la ‘campanya de la por’ que amenaça amb la sortida de la Unió Europea o l’aïllament internacional.

“No us espanteu per la campanya de la por, perquè al final totes les nacions i els líders polítics s’han d’adaptar a les noves realitats, i les constitucions no són sagrades”, indica. Segons aquest polític, que va dirigir la política exterior del seu país entre el 1988 i el 1995, una constitució és “un marc” però “no està escrita sobre pedra” i “s’ha d’ajustar” especialment “si s’està passant per problemes polítics”. “Al capdavall, el poder ha de restar, en una democràcia, a les mans de la gent”, defensa.

Baldvin Hannibalsson lamenta que si no es troba una manera constitucional i legal d’acomodar els canvis”que reclama la població sempre hi ha el risc que la situació deteriori, i pugui acabar, fins i tot, en violència. ‘Esperem que no’, confia, assegurant que la UE difícilment podrà fer massa per interferir en el cas català. ‘En nom de la sobirania dels estats, vostès, com a espanyols i catalans, han de resoldre això. La Comissió Europea o els líders no poden imposar-los la seva voluntat, simplement han d’acceptar el resultat, i espero que sigui un mètode democràtic el que resolgui aquest tema’, remarca.

Heus ací les declaracions de Baldvin Hannibalsson:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor