L’escatologia nadalenca catalana s’escampa pel món

VilaWeb

Redacció

24.12.2015 - 02:00

El caràcter escatològic de les tradicions del caganer i el tió solen captar l’atenció de qui no hi està avesat. Descobrir que la figureta més popular del pessebre català és una persona defecant o que els infants piquen amb ganes un tronc la nit de Nadal perquè els cagui presents causa molta sorpresa entre els estrangers, sovint expressada amb articles de grans mitjans de comunicació i publicacions de tot el món. Enguany, especialment, n’hi ha una bona colla que s’hi han fixat.

El portal nord-americà Mashable, per exemple, va elaborar la setmana passada una llista de les onze tradicions locals que considerava que s’haurien d’adoptar a tot el món per la singularitat i pels valors que contenien, entre els quals hi ha el tió de Nadal (amb una pífia de traducció, això sí).

A la tradició de fer cagar el tió, també s’hi ha referit aquesta setmana el diari The Telegraph, a través d’un complet mapa dels curiosos personatges portadors de regals en països de tot Europa.

I fa uns quants dies, Angela Hui va escriure per al canal Munchies de la publicació nord-americana Vice un article específic sobre ell tió, amb declaracions de Lara Gascón des d’Andorra i del fabricant de tions i ‘tiones’ Pere Icart.

El darrer reportatge aparegut en mitjans internacionals i centrat en el caganer, i de retruc el tió, és ‘Catalonian Nativity Scenes Feature a Man Pooping in the Manger’s Corner‘, a la revista oficial de la important institució educativa i investigadora nord-americana Smithsonian. Danny Lewis, després de corroborar que al món hi ha un bon grapat de tradicions nadalenques estranyes, destaca les dues de catalanes amb els excrements de protagonistes. Del caganer, l’autor n’explica el costum i n’investiga l’origen, tal com també va fer molt més aprofundidament l’alemanya Linda Wormsbecher amb la tesina ‘El caganer. Anatomia folklòrica d’una figura del pessebre català‘ (acabada de publicar per l’associació Amics del Caganer). A la part final del text, Lewis esmenta la tradició de fer cagar el tió i ofereix traduccions en anglès, més reeixides o menys, de la lletra que canten els infants quan piquen el tronc la nit de Nadal. L’article s’acaba amb un intent força ‘sui generis’ de connectar totes dues tradicions, a través d’un imaginatiu ‘comic’ de Benito Cereno i Anthony Clark.

L’atenció dels mitjans internacionals per aquests dos costums catalans tan arrelats com escatològics no és pas cap novetat d’enguany. El 2009, el polifacètic actor i presentador anglès Stephen Fry ja va comentar de manera hilarant amb els participants en el concurs ‘QI’ de la BBC el personatge del caganer i el tió de Nadal:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor