Les propietats de l’estat espanyol que caldria negociar en cas d’independència

  • La sectorial d'arquitectes de l'ANC ha fet un inventari dels edificis i terrenys de les institucions públiques espanyoles a Catalunya

VilaWeb

Redacció

24.01.2016 - 22:00

La sectorial d’Arquitectura, Edificació i Territori per a la Independència de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha impulsat una iniciativa per a mostrar el patrimoni immobiliari de l’estat espanyol a Catalunya. L’objectiu és de ‘recollir propostes de nous usos per a immobles desocupats, tancats o amb funcions duplicades o innecessàries en el futur estat català’. S’anomena ‘Inventari per la independència‘.

‘Tot el patrimoni públic –diu l’entitat– és una riquesa del conjunt de la societat i el seu ús ha de ser útil i eficient, des de l’àmbit local fins a nivell de l’estat.’ Defineixen l’inventari que preparen d’aquesta manera: ‘Una eina que ajudi la ciutadania a participar en els afers públics: pensant en les necessitats d’equipaments o serveis, participant en un debat obert amb veïns, associacions i ajuntaments, i definint propostes de nous usos (una alternativa o diverses) que es considerin adients.’

L’inventari s’estructura com un catàleg del patrimoni en línia que permet múltiples maneres de navegació i de consulta. Es pot consultar per mitjà d’un mapa o  de les etiquetes agrupades per comarques, municipis, usos actuals o usos proposats.

Vegeu el mapa ací:

També s’hi poden fer consultes més específiques mitjançant un quadre de text de cerca. Cada bé immoble té una fitxa on consta tota la informació pública disponible, extreta tant de la seu electrònica del cadastre com del Mapa Urbanístic de Catalunya (MUC) i de Google Maps.

La Convenció de Viena
La sectorial de l’ANC explica que la Convenció de Viena sobre la Successió dels Estats en Matèria de Béns, Arxius i Deutes de l’Estat, aprovada per les Nacions Unides el 7 d’abril de 1983, s’ha utilitzat a Europa en els processos d’independència de Txèquia, Eslovàquia, Croàcia, i Macedònia. Tot i que no ha estat signada per l’estat espanyol, constitueix un marc de referència internacional. El conveni estableix el procediment per al repartiment dels béns immobles quan hi ha una secessió entre dues parts d’un estat.

Quant a aquesta qüestió, també es pot consultar l’informe elaborat pel Consell Assessor per la Transició Nacional (CATN) sobre ‘la distribució d’actius i passius‘ (pdf). L’informe diu: ‘En principi, tots els béns públics situats en el territori separat passen a l’estat successor, de forma directa i sense contraprestacions, tal com estableix l’article 2.2.a de la Convenció de Viena de 1983. Tot i que la convenció no ho especifica, això inclou tota mena d’actius i béns d’estat com edificis, serveis i corporacions públics.’

Per una altra banda, segons la sectorial de l’ANC, el patrimoni immobiliari de l’estat espanyol a l’exterior, d’acord amb la Convenció de Viena, s’haurà de repartir de manera proporcional. Per això també ha començat a fer l’inventari de propietats de l’estat espanyol arreu del món:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor