17.12.2016 - 13:34
Representants de tot el món s’han reunit a Sant Sebastià en el marc del Fòrum Europeu de la Diversitat Lingüística amb l’objectiu d’analitzar la situació de les llengües minoritzades i l’educació plurilingüe. Després de dos dies de jornades sobre protecció lingüística, avui s’ha presentat el Protocol de Garantia de Drets Lingüístics (conegut com a Protocol de Donostia), un document històric amb 180 mesures concretes per a defensar els drets de les llengües minoritzades. A l’acte hi han participat unes 600 persones, entre ells hi havia representants de diverses associacions com Òmnium Cultural o Acció Cultural del País Valencià.
Huge crowd gather #DonostiaProtocol signing of new Language Rights Document. Serious people demanding rights for minority languages pic.twitter.com/4Oy5uPqE0i
— Ciste Infheistíochta (@EolasCiste2010) December 17, 2016
També hi han assistit membres del CIEMEN (membre del grup científic que ha elaborat el protocol). El seu fundador Aureli Argemí ha fet un petit parlament a favor dels drets dels parlants de llengües minoritzades.
El president emèrit d'@elciemen al @KursaalDonostia "els drets els tenim les persones que parlem les distintes llengües" #DonostiaProtocol pic.twitter.com/74yKjICZSf
— CIEMEN (@elciemen) December 17, 2016
Atles de llengües en perill
Durant les deliberacions que s’han fet aquesta setmana al teatre Kursaal de la ciutat basca, Frank LaRue, director general adjunt de comunicació de la UNESCO, també ha presentat el nou mapa de les llengües amenaçades del món. Actualment 2680 llengües estan en perill i d’aquestes 1.720 tenen menys de 10.000 parlants.
Més informació: Cent vuitanta mesures per a protegir els drets lingüístics a Europa