29.10.2015 - 15:22
|
Actualització: 29.10.2015 - 22:25
El ple de les Corts Valencianes ha pres en consideració una proposició de llei presentada conjuntament per PSPV, Compromís i Podem per a recuperar el servei de ràdio i televisió públiques i preparar les bases d’un nou model de mitjans audiovisuals públics. El text deroga la llei de tancament de Ràdio Televisió Valenciana i la dissolució i liquidació de l’ens, i també la llei 5/2015 de 2 d’abril que condiciona la reobertura a la situació econòmica. La proposició de llei ha obtingut 51 vots a favor (PSPV, Compromís i Podem) i l’abstenció de 42 diputats PP i Ciutadans.
Ciutadans ha anunciat de primer el vot en contra, que ha canviat per una abstenció assenyalant que havia obtingut el compromís de tenir en compte les seves esmenes. Una d’aquestes esmenes era per a evitar que hi hagués televisió en proves.
El síndic de Podem, Antonio Montiel, ha estat l’encarregat de defensar una proposició de llei que ‘desfà una errada històrica’ i ‘contrària als interessos dels valencians’. Montiel ha afegit que la iniciativa deroga la llei de tancament ‘unilateral del PP’.
En una línia semblant, el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha dit que avui s’havia fet un primer pas per recuperar la ràdio i la televisió públiques i que aquest camí es farà acompanyat del sector i els ex-treballadors. Ha lamentat que Ciutadans no donés suport a una televisió autonòmica. En canvi, ha dit, ‘pacten amb el PP el futur de Telemadrid, un altre model de saqueig’. Ferri ha demanat: ‘Per què madrilenys i andalusos poden tenir una televisió pròpia i nosaltres no?’
El síndic del PSPV Manuel Mata ha denunciat que C’s i PP s’oposessin a una llei que demana un gran perdó col·lectiu i ha demanat que reconsideressin la posició, perquè en aquest moment no es parla del nou model de televisió.
Finalment, el diputat del PP Jorge Bellver ha dit que els partits que donen suport a la iniciativa formen part del problema i no de la solució i que aprovaran un model similar al que va proposar el PP, amb menys treballadors. També els ha demanat que expliquessin per què en la proposició de llei es torna a vincular la reobertura a la situació econòmica.
Es deroga la llei de tancament
El text que ha estat admès a tràmit deroga la llei de tancament dl 2013 i la llei del 2015 que, amb esmenes del PP, va transformar una ILP que havia arribat a la cambra amb 90.000 signatures. Les 14 esmenes al text original condicionaven l’engegada d’un nou servei a la situació econòmica, a la liquidació de l’ens anterior i a oferir mitjans no íntegrament en valencià, sinó ‘preferentment en valencià’, entre més. Les esmenes canviaven ‘titularitat i gestió pública’ per ‘titularitat pública i qualsevol modalitat de gestió establida en la llei que regula contractes públics’. No incrementar el deute, no reduir pressupost per a serveis públics fonamentals ni augmentar pressió fiscal, eren alguns dels altres condicionats.
Ara, amb la nova proposició de llei s’estableix que en el termini de sis mesos les corts dictaran una nova llei amb un nou model de ràdio i televisió públiques. Mentre no arribi, en la disposició transitòria primera la llei preveu el lliurament d’un informe de la situació de RTVV en el termini màxim de l’entrada en vigor de la llei. En la disposició transitòria segona s’estableix que una vegada les corts hagin examinat aquest informe es podrà acordar de recuperar provisionalment o en proves el senyal, mentre no s’hagi aprovat la llei reguladora dels serveis.