L’enèsim embolic entre Podem Catalunya i la direcció espanyola del partit enfronta Iglesias i Fachin

  • Les divergències estratègiques respecte de la confluència amb Catalunya en Comú i l'1-O han deteriorat la relació entre Pablo Iglesias i Albano-Dante Fachin

VilaWeb

Text

Roger Graells Font

07.08.2017 - 22:00
Actualització: 07.08.2017 - 23:40

Podem Catalunya i la direcció espanyola del partit no van pas de la mà. Les divergències en punts clau de l’estratègia entre l’executiva encapçalada per Albano-Dante Fachin i el nucli dur de Madrid, amb Pablo Iglesias i Pablo Echenique com a caps visibles, han deteriorat la relació entre els dirigents.

La confluència fallida amb Catalunya en Comú i el posicionament respecte del referèndum han escampat les diferències entre Madrid i Barcelona. El soroll de sabres també ha ocasionat una crisi interna a Podem Catalunya, que ha rellevat diversos dirigents, com ara Joan Giner, Marc Bertomeu i altres membres del Consell Ciutadà.

L’últim episodi de l’embolic ha estat l’entrevista que Fachin ha concedit a El País, en la qual diu que Iglesias li ha demanat la dimissió. Echenique ho ha negat en una sèrie de piulets a Twitter, i ha dit que li van recomanar que convoqués una Assemblea Ciutadana perquè fos aquest òrgan que ho decidís. I va citar el cas de Múrcia, en què el secretari general va revalidar el seu lideratge.

https://twitter.com/pnique/status/894276143733514241

https://twitter.com/pnique/status/894277008842256384

Divergències sobre Catalunya en Comú
Iglesias sempre ha defensat la confluència de Podem amb els altres partits d’esquerres (ICV, EUiA, Equo i Barcelona en Comú) a Catalunya en Comú. L’experiència positiva de la victòria de Barcelona en Comú a la capital catalana i d’En Comú Podem en dues ocasions a les eleccions espanyoles, juntament amb el lideratge d’Ada Colau i Xavier Domènech, albiraven un camí marcat cap a la confluència.

No obstant això, Fachin va donar un cop de timó i es va desmarcar de la confluència abans que nasqués Catalunya en Comú: argumentava que no hi havia hagut el debat intern necessari i que no era el procés que Podem esperava. Contra els desitjos de la direcció espanyola, Podem Catalunya va plantar-se i va negar-se a presentar una llista a l’executiva del nou partit. Tanmateix, la diputada de CSQP al parlament Jèssica Albiach va desoir la direcció catalana i va presentar la seva pròpia llista.

Tres mesos després del naixement de Catalunya en Comú, el debat continua obert. La direcció espanyola de Podem tem unes eleccions al parlament aviat en les quals no hi hagi, almenys, una aliança electoral entre Podem i Catalunya en Comú. A qui donaria suport Pablo Iglesias: Fachin o bé la candidatura del tàndem Domènech-Colau?

Bel·ligerància sobre l’1-O
Podem va consultar les bases sobre què calia fer l’1 d’octubre. L’opció guanyadora va ser la de participar en el referèndum, però entenent-lo com una mobilització popular. De les tres preguntes, la que menys suport va tenir va ser la del boicot a l’1-O. Fachin va legitimar, d’aquesta manera, el seu posicionament sobre el referèndum i va anunciar que votaria no a la independència.

En aquest sentit, Podem va avançar-se a Catalunya en Comú, que finalment va adoptar un posicionament semblant i va dir que entenia l’1-O com una mobilització mentre la Generalitat no convoqués el referèndum i donés més detalls sobre com es faria. Ara bé, ambdós partits tenen previst de consultar novament les bases durant el setembre, quan ja s’hagi convocat l’1-O.

Per la seva banda, la direcció espanyola de Podem s’ha dedicat a desacreditar el referèndum. Iglesias va dir que, si fos català, no hi votaria. I Echenique va ridiculitzar l’1-O i va dir que no tenia cap problema que Colau posés ‘capsetes’, en referència a les urnes.

Possible relleu de Fachin
El distanciament d’Iglesias i Fachin ha fet que la direcció estatal hagi demanat que Podem Catalunya convoqui una Assemblea Ciutadania per a decidir-ho tot. També el lideratge de Fachin, elegit per les bases ara fa només un any. Echenique hi insistia ahir mateix, però Fachin ja ha deixat clar que no optarà per aquesta via.

Els estatuts del partit impedeixen que Fachin convoqui l’Assemblea Ciutadana fins que passin divuit mesos. Per tant, no es podria fer fins al gener. A més, argumenta que les bases donen suport a les decisions que ha pres respecte de Catalunya en Comú i de l’1-O. De fet, Podem ha fet consultes entre els inscrits abans de prendre cap decisió. Fachin vol mantenir la mateixa línia coherent i, per això, ha anunciat dues consultes més al setembre perquè les bases decideixin sobre el referèndum i la relació amb Catalunya en Comú.

En tot cas, Fachin té dos fronts oberts: la confrontació amb la direcció estatal i l’oposició interna. De moment, s’ha mantingut ferm en la línia que ha marcat i ha legitimat les seves decisions amb el suport de les bases de Podem. Caldrà veure fins a quin punt la pressió interna i externa debiliten el seu lideratge els mesos vinents i si és capaç de continuar encapçalant el partit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor