19.12.2016 - 22:00
|
Actualització: 20.12.2016 - 04:07
L’Associació Catalana d’Amics d’Israel (ACAI), una de les entitats pro-israelianes més importants i nombroses del país, s’ha manifestat per primera vegada sobre el nomenament de José Antonio Sánchez Molina com a nou cònsol honorari d’Israel a Barcelona. I ha deixat clar que no els fa el pes. En aquest comunicat, que ha arribat dues setmanes després de fer-se oficial el nomenament, s’hi pot llegir que l’ACAI ‘manifesta el seu desencís amb la persona que té encomanat tal honor, perquè el seu perfil no s’adiu amb el que seria més adequat per a enfortir els vincles d’amistat i de col·laboració entre els dos països –Israel i Catalunya–, els seus pobles i les seves gents.’
El nomenament de Sánchez Molina ha estat polèmic per un episodi de la seva joventut que VilaWeb va fer públic en aquest article. Aquest advocat nascut a Blanes, de religió jueva i especialitzat en dret mercantil, va participar en unes agressions a militants del PSC a les primeres eleccions municipals de l’any 1979, juntament amb membres de Fuerza Nueva. El cas va arribar als tribunals. L’advocat, la víctima de l’agressió i un dels agressors confirmen que Sánchez Molina hi va estar implicat.
Tanmateix, l’ACAI ‘ valora positivament que Israel hagi decidit tornar a tenir un consolat a Barcelona, símbol de la importància dels vincles de tot tipus que hi ha entre ambdós països’. Israel havia tingut consolat honorari a Barcelona de l’any 1994 al 1998. Però ara feia gairebé vint anys que no.
És la primera organització que agrupa jueus, i filojueus catalans, que pren posició sobre el nomenament del nou cònsol.
El comunicat sencer diu això:
«L’ACAI, d’acord amb la seva declaració fundacional, arran del nomenament del Sr. José Antonio Sánchez Molina com a cònsol honorari de l’Estat d’Israel a Catalunya, vol fer arribar a l’opinió pública en general, i als amics d’Israel a Catalunya en particular, la consideració següent:
L’ACAI valora positivament que Israel hagi decidit tornar a tenir un consolat a Barcelona, símbol de la importància dels vincles de tot tipus que hi ha entre ambdós països.
Alhora, l’ACAI manifesta el seu desencís amb la persona que té encomanat tal honor, perquè el seu perfil no s’adiu amb el que seria més adequat per enfortir els vincles d’amistat i de col·laboració entre els dos països –Israel i Catalunya–, els seus pobles i les seves gents.
Des de l’ACAI reiterem el nostre compromís a eixamplar els ponts que hi ha entre ambdues nacions i la nostra voluntat de mantenir les excel·lents relacions amb l’ambaixada d’Israel a Andorra i a Espanya, de tal manera que aplanin el camí perquè un dia no llunyà hi hagi una ambaixada d’Israel a Barcelona.»