14.04.2017 - 02:00
L’Arxiu Nacional de Catalunya se suma als actes commemoratius del centenari del naixement de Carles Fontserè, amb l’exposició Llibertat! Fontserè i el cartellisme compromès (1931-1939). Mostra els vint-i-dos cartells que Fontserè va dibuixar durant els anys trenta del segle XX, la majoria arran de la Guerra de 1936-39, quan tenia entre 16 i 22 anys. Es tracta d’uns cartells de propaganda ideològica que va fer durant la revolució i la guerra, en moments de gran convulsió social. La majoria van ser encàrrec d’institucions, partits i sindicats perquè en aquella època el cartellisme era una de les eines de comunicació més eficaces.
L’exposició, comissariada per Àngels Bernal i Maria Utgés, té com a fil conductor el record que va deixar Fontserè al llibre Memòries d’un cartellista català (1931-1939). Tot aquest material es contextualitza amb l’exposició dels testimonis documentals de l’època que l’Arxiu Nacional de Catalunya conserva. Hi ha reproduccions de fotografies, documents textuals, cartells d’altres artistes…
Tot i que cada dibuix és l’obra de l’artista, la implicació de Fontserè amb el sindicat de Dibuixants Professionals (SPD), així com amb la revolució social i amb la lluita contra el feixisme, fan que cada cartell sigui un exponent d’estils, lluites i projectes compartits.
D’entre tots els cartells, en destaca Llibertat!, sens dubte el cartell més conegut de Fontserè i un dels més emblemàtics del cartellisme de guerra. Transmet un missatge clar amb un llenguatge directe basat en el símbol català de la defensa de les llibertats: el segador aixecant la falç, personatge de l’escultor Josep Llimona, que va inspirar a Fontserè.
L’exposició Llibertat! Fontserè i el cartellisme compromès (1931-1939) es pot visitar a l’Arxiu Nacional de Catalunya de Sant Cugat del Vallès fins al 19 de maig de 2017.