L’anècdota del DNI fals de Carles Puigdemont

  • Explicada pel president mateix en la presentació de la reedició del llibre 'Cata...què?' (La Campana)

Text

Josep Casulleras Nualart

Jordi Carreño

08.03.2016 - 22:51
Actualització: 09.03.2016 - 08:20

Quan en Carles Puigdemont periodista voltava pel món a principi dels anys noranta procurava arribar als hotels s’allotjava a última hora. Perquè a aquelles hores acostumava a haver-hi, tal com explica ell mateix, ‘un personal de servei que solien ser gent immigrant, gent que acabava d’arribar i que tenia un domini de l’anglès o del francès molt inferior al meu, i fàcilment els podia colar el carnet de nacionalitat catalana que portava a la butxaca i els deia “from Catalonia”. “Cata…what?” I els ho escrivia jo mateix i no hi havia cap problema amb la nacionalitat.’

Puigdemont explicava aquest anècdota en la presentació ahir a la biblioteca Jaume Fuster de Gràcia del llibre ‘Cata…què?’, publicat per Puigdemont originalment el 1994 i que ara La Campana ha reeditat i ha ampliat amb una actualització feta pel periodista Carles Ribera. Una presentació que va comptar amb uns protagonistes de luxe: ‘els tres tenors de la política catalana’, tal com els va anomenar l’editora Isabel Martí: Puigdemont, l’ex-president Artur Mas i el vice-president Oriol Junqueras. Uns actors molt potents que van fer que l’auditori de la biblioteca quedés ben petit i que no pogués engolir la gentada que hi va voler assistir. En primera fila, tres consellers (Carles Mundó, Toni Comín i Santi Vila), alguns diputats i altres càrrecs del govern.

El president va explicar l’anècdota del carnet d’identitat per a fer entendre el canvi de percepció i de coneixement de la realitat catalana a nivell internacional. Tal com va dir Artur Mas, si abans la pregunta era ‘Cata…què?’, ara la gent d’altres indrets del món es demanen ‘Cata… i ara, què?’, perquè el procés cap a la independència que ha nascut de les grans mobilitzacions socials i que ara ha agafat una dimensió institucional han fet que la qüestió catalana eclosionés en les principals capçaleres internacionals.

Aquest és un dels gran canvis entre la Catalunya de què parlava la premsa internacional els anys que Puigdemont va preparar la primera edició del llibre i la Catalunya que ha vingut difonent aquests últims anys, la que Carles Ribera ha analitzat en la versió ampliada del llibre.

Ampliació: Crònica i vídeo íntegre de l’acte: ‘Cata…què?’, del DNI fals de Puigdemont a les operacions d’estat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor